Ring Magazin

Csütörtök, 2018. Jûlius 19.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra Könyv

KÖNYV

Kultúra - KÖNYV

Gazdasági kerekasztal-beszélgetés az unortodoxia árnyalatairól

Gazdasági kerekasztal-beszélgetés az unortodoxia árnyalatairól
Az unortodoxia árnyalatai címmel kerekasztal-beszélgetésen mutatták be négy vezető közgazdász, Bod Péter Ákos, Csaba László, Mellár Tamás és Muraközy László Akadémiai Kiadónál megjelent köteteit a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében a Millenáris parkban szombaton.

 

A beszélgetés résztvevői szerint történelmi és geopolitikai szempontból is viszonylagos, mikor mi számít nem szokványos gazdaságpolitikának, a dogmákat pedig mindig érdemes kétkedéssel szemlélni. Ugyanakkor egyetlen ország sem függetlenítheti magát a nagy világgazdasági trendektől és súlyos következményei lehetnek alapvető szektorok - például az oktatás - vagy alapvető értékek - például a kiszámíthatóság, jogállamiság - háttérbe szorításának.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár - az 1990-es évek első felében az Antall-kormány minisztere és Magyar Nemzeti Bank elnöke - a rendezvényen többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy gazdaságpolitikai szempontból Európa nem egységes, keresi az utat, többféle kapitalizmus működik

 A sikeres nemzetek többnyire eltérnek a fősodortól, a periférián pedig egyébként sem lehet ugyanazt a politikát folytatni mint a centrumban ám, hogy a magyar modell működik-e, sikeres-e az nem egyértelmű - tette hozzá.

Csaba László egyetemi tanár szerint nem , hogy a vezető közgazdasági eszmeáramlatokat az Egyesült Államokban határozzák meg és művelik, hiszen így a közgazdasági gondolkodásban több sajátos európai probléma háttérbe szorul, például az EU, a rendszerváltozás és a posztkommunista országok vagy a szociális állam kérdése.

 Magyarország gazdasági helyzetéről a szakember úgy vélekedett: rövid távon, fentről nézve lehet kedvezőnek minősíteni, de hiányzik például a hosszú távú növekedés forrása, az innováció és a működő-tőke beáramlás. Továbbá számos nemzetközi példa mutatja, hogy a siker alapelemei közé tartozik a kiszámíthatóság, a jogállamiság és a magas színvonalú oktatás - mondta.
 Mellár Tamás egyetemi tanár - aki 1998 és 2003 között a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt - arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány által hangoztatott gazdasági stabilizáció és növekedési pálya hátterében a magánnyugdíj-pénztári vagyon felhasználása, a beruházások elhalasztása és a beáramló uniós támogatás áll.

A szakember szerint a jelenlegi rugalmatlan, elavult kínálati oldal reformja nélkül a fogyasztás növekedése csak importtöbblethez vezet. A kínálati oldal átalakításához pedig a humánszférába, elsősorban az oktatásba kell beruházni.

 Muraközy lászló egyetemi tanár szerint az ország tartósan hanyatlik, GDP-je még mindig csak a válság előtti, 2006-2007-es szinten van, a fogyasztás pedig még annál is alacsonyabb. A politika felülírja a gazdasági racionalitást, erős a centralizáció és zajlik az intézmények tudatos rombolása, illetve a magánvagyonok újra elosztása - tette hozzá.
 Bod Péter Ákos Nem szokványos gazdaságpolitikák című kötete az 1968-as gazdasági reformra, a rendszerváltásra és a 2008-as válságra koncentrálva tekinti át a téma magyar vonatkozásait.

Csaba László Európai közgazdaságtan című kötete többek között a szociális piacgazdaság, illetve a posztkommunista átmenet kérdéseit járja körül.

Mellár Tamás Szemben az árral - Rendhagyó közgazdasági előadások című kötete az uralkodó közgazdasági elmélet kritikai bemutatására és ma még elhanyagolt, de egy új paradigma kialakításában fontos szerepet játszó területek bemutatására vállalkozik.
Muraközy László Államok kora - Az európai modell című kötetében az államok gazdasági szerepvállalását vizsgálja a második világháborútól a 2008-as gazdasági válságig terjedő hat évtizedben.
 
Kultúra - KÖNYV

Etgar Keret: az írás kísérlet, hogy teljessé tegyem mindazt, ami hiányos

Etgar Keret: az írás kísérlet, hogy teljessé tegyem mindazt, ami hiányos
Az írás számomra egy kísérlet , hogy teljessé tegyem mindazt , ami hiányos - mondta el az MTI-nek Etgar Keret izraeli író , akinek Boldog boldogultak cí...
Kultúra - KÖNYV

Megvásárolt újságírók - megjelent Udo Ulfkotte könyve

Megvásárolt újságírók - megjelent Udo Ulfkotte könyve
Ulfkotte nagysikerű könyve a „Megvásárolt újságírók” mától magyar nyelven is kapható. A sajtótájékoztat&o...
Kultúra - KÖNYV

Magyarul is megjelent Thomas Piketty könyve, A tőke a 21. században

Magyarul is megjelent Thomas Piketty könyve, A tőke a 21. században

Thomas Piketty könyve , A tőke a 21. században világszenzáció , nagyon eltalálja a korszellemet ; a kiadó közszolgálatot teljesített ; " nem sz...

Kultúra - KÖNYV

Az első világháborús magyar részvételről jelent meg hiánypótló kötet

Az első világháborús magyar részvételről jelent meg hiánypótló kötet

Korszerű összefoglaló munka jelent meg az első világháborús magyar részvételről Hajdu Tibor és Pollmann Ferenc történészek...

Oldal 9 / 25

Megjelent az A Mi Otthonunk júliusi száma

cimlap 2018julius 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 394 vendég böngészi

bav logo kicsi banner