Ring Magazin

Csütörtök, 2018. November 15.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra Könyv

KÖNYV

Kultúra - KÖNYV

Tolkien két régi költeményére bukkant rá Wayne Hammond

Tolkien két régi költeményére bukkant rá Wayne Hammond

 

Tolkien két költeményét fedezték fel egy nyolcvanéves iskolai évkönyvben

London, 2016. február 17., szerda (MTI) - A Gyűrűk Ura-trilógia szerzője, J.R.R. Tolkien két ismeretlen költeménye került elő egy nyolcvanéves oxfordshire-i iskolai évkönyvből.    Tolkien költeményeire az abingdoni Our Lady's School (Miasszonyunk Iskola) 1936-os kiadványában bukkant rá Wayne Hammond, az oxfordi professzor és író életének és munkásságának kutatója. Hammond figyelme azért fordult az iskola felé, mert megtalálta Tolkien egy feljegyzését arról, hogy két költeménye is megjelent az Abingdon Chronicle című kiadványban. Miután kiderítette, hogy a folyóirat az Our Lady's School évkönyve volt, felvette a kapcsolatot az iskola igazgatójával, Stephen Oliverrel.
    Oliver először nem találta meg a kérdéses példányt, ám később, az ott végzett diákok számára rendezett eseményre készülve véletlenül mégis ráakadt. "Óriási volt az örömöm, amikor megláttam a költeményeket. Rajongok Tolkienért, és nagy izgalommal fedeztem fel az iskolánkkal való kapcsolatát" - mesélte az igazgató.
    A The Shadow Man című költemény annak a versnek egy változata, amely Tolkien Bombadil Toma kalandjai című művében, 1962-ben jelent meg. Férfi és nő egymásra találásáról szól, akik ezután már csak egy árnyékon osztoznak. A Noel című vers pedig egy karácsonyi költemény, amely Szűz Máriát állítja a középpontba, talán ezért is küldte Tolkien az iskolának, amely a nevét viseli.
    A The Guardian című brit lap beszámolója szerint az iskola azt tervezi, hogy kiállításon mutatja be a verseket és keletkezésük hátterét.
    "Mindkét költemény rendkívül hangulatos, és titokzatos légkör hatja át. Nagyon megindított, amikor először elolvastam őket" - mondta Oliver.

MTI

 
Kultúra - KÖNYV

Kötet jelent meg a világháborús évek társadalomtörténetéről

Kötet jelent meg a világháborús évek társadalomtörténetéről

A pártok, az állami szervek, az erőszak, a diszkrimináció, a nyilvánosság részben átalakuló, részben továbbélő ...

Kultúra - KÖNYV

Először jelenik meg Beatrix Potter egy száz éve írt meséje

Először jelenik meg Beatrix Potter egy száz éve írt meséje

Első alkalommal jelenik meg szeptemberben Beatrix Potter angol író száz évvel ezelőtt írt, befejezetlenül maradt meséje - írja a The Guardian...

Kultúra - KÖNYV

„Városliget Város Vár”

„Városliget Város Vár”
Könyvbemutató a Magyar Urbanisztikai Társaság által kiadott „Városliget Város Vár” című műről , a FUGA Építészeti K...
Kultúra - KÖNYV

Elkapkodták a Mein Kampf új német kiadását

Elkapkodták a Mein Kampf új német kiadását

Pillanatok alatt elfogyott a német könyvesboltokból Adolf Hitler politikai kiáltványa, a Mein Kampf, amelynek tudósok kritikai jegyzeteivel ellátott...

Oldal 5 / 25

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amio 2018nov 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 672 vendég böngészi

bav logo kicsi banner