Ring Magazin

Kedd, 2017. November 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Múltidő
MÚLT-IDŐ

(El)múlt képek 1.

(El)múlt képek 1.

A mai Városi strand helyén 1908-ban járva a Hullám szállóhoz tartozó csónakkikötőt találnánk.1925-ben Siófok főterén friss dinnyét vennénk, és eszegetve sétálnánk tovább. 1941-ben a Kisfaludy-ház teraszán élénk kártyapartiban emelnénk a tétet. 1967-ben pedig bosszankodva kocsikáznánk tovább az új Skoda 500-as autónkkal, mert nem találnánk parkolóhelyet a Teve utcai Tihany Hotelnél.


Beköszöntött a nyár. Megnyitottak a strandok. A Balaton felé az M7-en már két hét óta nagy tömeg megy le péntek délután, hogy vasárnap este visszaáramolhasson Budapestre. Szerencsére nem azzal a megoldással, mint 1975 előtt, egy forgalmi menetrenddel: péntek délután csak a Balaton felé, aztán vasárnap este csak Budapest felé lehetett közlekedni. Lent a parton élesen hangos gyermeki kacaj. Ráadásul idén 90 éves a Tünde nosztalgiahajó, olvasható a Ring egy korábbi cikkében.

Most nem kilométerekben számolva sétálunk el a Balaton fövényén, hanem évtizedekben. A történelmi Balaton tárul elénk. Néhányan az olvasók közül talán még emlékezni is fognak egy-egy képkocka helyszínére!

 

 

A keszthelyi  Hullám Szálló, 1908 - oldalról fotózva

Keszthelyen a mai Városi strand helyén 1908-ban járva a Hullám Szállóhoz tartozó csónakkikötőt találnánk. A keszthelyi Balaton part képét a Szigetfürdő mellett ma is a Hullám és Balaton szálló formálja. A dualizmusban, 1894-ben építették fel a Hullám Szállót – ez az idősebb épület –, amely annyira népszerűnek bizonyult, hogy három év múlva tovább kellett bővítsék, azzal a két toronyszárnnyal, amelyből a képen egy látható.

Siófok főtere, 1925

Finom kalapot fejünkre téve, napernyőnket kinyitva andalognánk a siófoki parton. Az 1900-as évek elejétől itt voltak a Balaton átúszás célpontjai, lóversenypálya épült, hatalmas lelátókkal, megszemlélnénk. Hosszú sorok állnának a bukmékerek előtt, de kivárnánk, nézelődnénk. De lehet, hogy nem lenne elegáns ruhánk, csak poros cipőnk és biciklink. A főtéren friss dinnyét vennénk és eszegetve sétálnánk tovább.

A Kisfaludy-ház terasza, 1941

1941 nyara. Magyarország alig néhány hete üzent hadat, és lépett be a második világháborúba. Badacsonytomajon, a Kisfaludy-ház teraszán éppen iszogatás és kártyázás közben tétet emelő fiatalúr számára még nincs háború. A helyzet nem megrendítő. Lányos csacsogás és gyermeki kacajok. A következő dal a „Hogy nincsen pénzem nem bánom” c. sláger, fognánk egy kedves kacsót és táncolnánk napestig.

A Gödrös Honvédség gépjárműjavító tanoncainak edzése, 1943

Kézzel tapinthatóan elillant az a könnyedség, ami még két évvel korábban belengte a Balaton környékét. A parton nyugodtan és örömtelien fürdőzők helyét átvették a különböző alakulatok és tanoncok. 1943 augusztusában megjelenik egy újságcikk: „A Balaton mellett keresik a likőrösgyáros gyilkosait”. De már senki nem figyelt erre. Szárszón éppen Erdei Ferenc tart beszédet. Kállay nyilvánosan a biztos német győzelemről szónokol, miközben Horthyval titokban szervezik az előzetes fegyverszüneti egyezményt és a kiugrást a háborúból. Őszre tervezik. Ma már tudjuk, hogy nem sikerült.

A Kisfaludy-ház felé vezető úton, 1954

1954-et írunk. 1941 óta talán az első meghitt pillanatot sikerült lencsevégre kapnia a fotósnak. Lezárult a második világháború, aláírtuk az 1947-es párizsi békeszerződést, hatalmas politikai küzdelmeket vívtunk a demokráciáért: Pfeiffer Zoltán, Sulyok Dezső, Slachta Margit képviseletében. De ’47-től, ’48-tól, ’49-től egyre szorosabban zárult az a kör a politikában és a közéletben is, amely a szabadságot vette el. 1949 és 1953 között talán a legsötétebb négy év következett államosítással, munkatáborokkal, kényszerlakhelyek kijelölésével, beszolgáltatással, és értelmetlen ütemben erőltetett iparosítással.
1954-et írunk. Egy korábbi „földosztó miniszter”, Nagy Imre a miniszterelnök. Kisebb fellélegzés a korábbi időszakhoz képest. Nem kell hát csodálkozni azon, ha a Kisfaludy-ház felé andalogva belebotlunk egy-egy egymás szemében elvesző szerelmespárba.

Badacsony, hajókikötő, jégzajlás, 1959

Idén, hosszú idő után először láttuk a Dunát befagyva – néhol éppen csak vékony jégréteg borította, máshol, mint a Dunakanyarban, a bátrabbak korcsolyázni tudtak rajta. Ha 1959-ben közel laktunk volna a Balatonhoz, bizony minket is kicsábított volna a rettentő hideg ellenére az a jégzajlás, ami abban az évben volt.

Balról jobbra: Cseres Tibor, Karinthy Ferenc, Kassák Lajos

Ha 1965-ben elsétáltunk volna hűs fák alatt a szigligeti Alkotóházig, akkor találkozhattunk volna Cseres Tiborral, Kassák Lajossal. A hatalmas parkban sétálva, ami a Tapolca-medencében terül el, összefutottunk volna Karinthy Ferenccel is. Odanyújtottuk volna a „Szép élet” vagy a „Kék-zöld Florida” c. művét, hogy aláírja: „Karinthy Ferenctől sok szeretettel…”
Ez az Alkotóház kalandos úton jutott 1916-ban Esterházy Pál tulajdonába, szépen felújítatta, átépítette, de 1945-ben elkerült az Esterházy családtól. Az 1950-es évektől kezdve elsősorban írók alkotóházaként kezdett üzemelni. Rengetegen megfordultak itt: 1955-ben a filmrendező Bacsó Péter, majd Göncz Árpád, mint fordító, Kertész Imre 1975-ben. De egy árnyékos szoba fehérre meszelt falán ott virít Pilinszky János, Nagy László és Örkény István neve is.

Teve utcai Tihany Hotel, 1967

1967-ben pedig bosszankodva kocsikáznánk tovább az új Skoda 500-as autónkkal, mert nem találnánk parkolóhelyet a Teve utcai Tihany Hotelnél. És habár a „szocreál” fogalmának tisztázása évtizedek óta vita tárgyát képezi, ennél az épületnél határozott benyomásunk az, hogy egy „tipikus kádár-kori” gyöngyszem. Azóta teljesen megváltozott Tihany látképe.

Palma Gumigyar reklámfotói, 1969

A forradalom és szabadságharc kudarca, majd a harcok megtorlása után valami puhaság vette kezdetét, ami rátelepedett a ’60-as évek második felére, és a ’70-es évtizedre. Számos új létesítményt adtak át országszerte, megindult a lakásépítési program, megszűnt a korábbi évtizedek kényszerű megoldása, a társbérlet. Budapesten elképesztő ütemben indult el az infrastruktúra fejlesztése: metró és buszhálózat, majd 1972-től átállnak a kalauz nélküli tömegközlekedésre. A korszak élhetőségét az adja, hogy egyre több olyan tárgy, esemény, cél elérhetővé válik, amire korábban nem volt lehetőség.
Nyaraláshoz elengedhetetlen kellékké válik a gumimatrac. 1957-től gyártotta Magyarországon a Palma Gumigyár a slágercikké váló matracot. 1969-et írunk. Ezen a stégen most senki nem horgászhat. Készül a Palma Gumigyár reklámfotója.

Zánkai úttörőtábor, 1982

1980-as években gondtalan és mindenféle kalandokkal teli éveinket koronázná meg a zánkai úttörőtáborban töltött napok sokasága. Gyerekként kevésbé érintene minket a mindennapi politika, izgatottan várnánk a szünidőt, hogy vonattal leutazhassunk Zánkára. 1975. május 25-én, a nemzetközi gyermeknap alkalmából adták át az úttörőváros helyszínét, ahol évente 25 ezer gyermek fordult meg. Noha az építési munkálatok még akkor is folytatódtak, amikor az első gyerekcsapatok megjelentek, a tábor döntő része elkészült. A gyerekek szálláshelyeiken kívül birtokba vehették a könyvtárat, a társalgókat, az „üléstermeket”, a strandot, valamint a sportpályát.

(El)múlt képek 2. Volt egyszer egy Ifjúsági Park >>


Írta: Tuzson-Berczeli Bernadett

Képek forrása: Fortepan.
Felhasznált cikkek:
https://west-balaton.hu/keszthely/keszthely-latnivalok/hullam-szallo

http://www.huszadikszazad.hu/bulvar/a-balaton-mellett-keresik-a-likorgyaros-gyilkosait

http://mult-kor.hu/20120525_ezen_a_napon_atadjak_a_zankai_uttorotabort

 
MÚLT-IDŐ

Bíró László József-emlékkiállítás nyílt Budapesten

Bíró László József-emlékkiállítás nyílt Budapesten

Bíró László Józsefre, a golyóstoll magyar származású feltalálójára emlékező tárlatot nyitottak me...

MÚLT-IDŐ

Wass Albert és a Belügyminisztérium

Wass Albert és a Belügyminisztérium

„Mint magyar állampolgár kívánok hazalátogatni, nem pedig, mint román vagy amerikai.”


Színészek, irodalmi szereplők, akik az&eac...

MÚLT-IDŐ

Attila korabeli ritka sírt találtak régészek Kecskemét határában

Attila korabeli ritka sírt találtak régészek Kecskemét határában

Az 5. század első felére tehető hunkori, módos férfi ritkaságszámba menő sírját tárják fel régészek a Mercedes ...

MÚLT-IDŐ

Helyreállítják Augustus császár mauzóleumát Rómában

Helyreállítják Augustus császár mauzóleumát Rómában

Restaurálják és megnyitják a nagyközönség előtt Augustus császár síremlékét Rómában, amelyet hetven &...

MÚLT-IDŐ

Múzsalét vagy trauma? Tomoe Gozentől Angela Davisig és tovább

Múzsalét vagy trauma? Tomoe Gozentől Angela Davisig és tovább

Mind az emlékezésnek, mind a felejtésnek létezik aktív és passzív formája. Aktív, ha kívülről, különböző ...

MÚLT-IDŐ

Elkészült a Tiszatáj online archívuma

Elkészült a Tiszatáj online archívuma

Már több mint 11 ezer feldolgozott cikk érhető el a szegedi és a teljes magyar szellemi élet egyik fontos, idén hetvenéves folyóirata, a Tisz...

MÚLT-IDŐ

Ritkán látott fotók a 80 éve történt Hindenburg-léghajó katasztrófáról

Ritkán látott fotók a 80 éve történt Hindenburg-léghajó katasztrófáról

Címlapon a Zeppelin-katasztrófa. A tűz a léghajó hátsó, felső részén keletkezett,
és a lángok pillanatok alatt elboríto...

Mentés

MÚLT-IDŐ

Rejtélyes őshüllő megkövesült lábnyomait találták meg a Pireneusokban

Rejtélyes őshüllő megkövesült lábnyomait találták meg a Pireneusokban

Mintegy 250 millió évvel ezelőtt élt rejtélyes őshüllő megkövült lábnyomait találták meg spanyol paleontológusok a Pireneuso...

MÚLT-IDŐ

Afrikából érkezhetett Indonéziába a hobbit

Afrikából érkezhetett Indonéziába a hobbit

Az indonéziai Flores-szigeten 2003-ban talált emberféle, a Homo floresiensis, közkeletű nevén a hobbit csontjainak eddigi legalaposabb tanulmányozás...

MÚLT-IDŐ

Meghalt a világ legöregebb, 146 éves embere

Meghalt a világ legöregebb, 146 éves embere

Elhunyt az az indonéz férfi, aki anyakönyve szerint 146 éves volt, és ő lehetett a világ legidősebb embere - adta hírül hétfőn a BBC.

MÚLT-IDŐ

Tíz ország működik együtt, hogy megóvják a fenyegetésnek kitett kulturális örökséget

Tíz ország működik együtt, hogy megóvják a fenyegetésnek kitett kulturális örökséget

Az országok "a párbeszédet a fanatizmus és a terrorizmus ellen és a terrorizmussal szembeni kultúrát" akarják előmozdítani.

MÚLT-IDŐ

Árpád-kori érméket és friesachi denárokat találtak Békés megyében

Árpád-kori érméket és friesachi denárokat találtak Békés megyében

Több mint 640 érméből álló leletre bukkantak az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai márciusban Tótkomló...

Oldal 4 / 50