Ring Magazin

Szombat, 2018. Január 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

BELFÖLD

Hír és háttér - BELFÖLD

Reformáció 500

Reformáció 500

A reformáció már néhány emberöltő alatt világformáló erőnek bizonyult, egyszer és mindenkorra megváltoztatta az emberi civilizációt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Makón, aki szerint a mai kihívásokra is a hit és a hagyomány jelenthet megoldást.

Lázár János a Makó-Belvárosi Református Egyházközség vasárnapi istentiszteletén a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából úgy fogalmazott, a reformáció olyan új szellemtörténeti korszakot nyitott meg az európaiak és a magyarok életében, amely nem csupán a keresztyén közösségre, hanem a társadalom, a kultúra, sőt a gazdaság egészére is hatással volt.
A reformáció tanai nemcsak azért tudtak elterjedni és hatni, mert az embereket akkor nyugtalanító teológiai kérdésekre meggyőzőbb és érthetőbb feleleteket adtak, hanem azért is, mert világos és követésre érdemes erkölcsi normarendszert állítottak fel a hétköznapokban - közölte a miniszter, aki Max Weber német társadalomtudós gondolatait idézve kifejtette, a protestáns értékrend teremtette meg a magántulajdonon alapuló modern piacgazdaság feltételeit.
A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus elmondta, a reformáció hatása olyan polgárosodást tett lehetővé, amely nemcsak a fővárosokban és a nagyvárosokban, hanem vidéken is érvényesült. Példaként az Alföld mezővárosait említve, ahol a parasztpolgárok templomokat emeltek, népiskolákat alapítottak, kollégiumokat, líceumokat tartottak fenn.
A református és evangélikus iskolarendszer volt a magyarság történetében az első, amely tudatosan törekedett arra, hogy magas színvonalú és korszerű, valamint hazafias és polgárias szemléletű oktatást nyújtson, méghozzá demokratikusan, azaz minden törekvő, serény keresztyén fiatal számára elérhető módon - közölte Lázár János.
A reformáció nemzeti nyelvűvé tette az istentiszteleteket és a tömegek, a nép kezébe adta az anyanyelvű Szentírást. Ezzel felszabadította és visszahelyezte a jogaiba az anyanyelvet és a nemzethez tartozás érzését - mondta a miniszter.
A megerősödő hitnek eszköze és eredménye is volt a nemzeti kötelék szorosabbra fonása és a nemzettudat megerősödése. A reformáció hatására erősödő nemzeti érzés és konok keresztény hit segített a megmaradásban a török megszállás, az ország három részre szakadása és Bécs központosító törekvései idején - emlékeztetett a politikus.
Lázár János leszögezte, a jelen kihívásaira - melyek között az iszlám térhódítását, Brüsszel lopakodó föderalizmusát és Magyarország szociális, gazdasági kettészakadtságát említette - most is a hit és a hagyomány, a "kálomistákra jellemző csökönyös ragaszkodás a keresztény Európához" jelenthet megoldást.

MTI

Fotó: hajdu-online

 
Hír és háttér - BELFÖLD

Lázár János: tisztázni kell a Soros tevékenységet

Lázár János: tisztázni kell a Soros tevékenységet

A kormány tisztázni akarja, hogy a Soros György szervezeteinek brüsszeli tevékenységéből kirajzolódó befolyásolási k&iacut...

Hír és háttér - BELFÖLD

Orbán Viktor: dokumentumok a Soros birodalomról

Orbán Viktor: dokumentumok a Soros birodalomról

A "Soros-hálózatnak" kiterjedt befolyási övezete van az Európai Parlamentben (EP) és az Európai Unió más intézményeiben,...

Hír és háttér - BELFÖLD

Tovább fogy a magyar

Tovább fogy a magyar

Nőtt a természetes fogyás 2017 első nyolc hónapjában, mivel az előző év azonos időszakához képest többen haltak meg és kevesebb gyerek...

Hír és háttér - BELFÖLD

Kibertámadások Kijevben és Moszkvában

Kibertámadások Kijevben és Moszkvában

A terrorozmus egyik új műfaja, a számítógépes rendszerek elleni újabb kibertámadás érte kedden Ukrajnát és Oroszorsz&a...

Oldal 5 / 1032

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1478 vendég böngészi

bav logo kicsi banner