Close

Kiosztották a Gramofon-díjakat

Komlós Péter hegedűművésznek, a Bartók Vonósnégyes primáriusának ítélte oda a Gramofon zenei magazin a 2010-es Magyar Klasszikus Díjat, a Magyar Jazz Díjjal pedig László Attila gitárművészt, zeneszerzőt ismerték el.
 

 
A Gramofon-díjak elsődleges célja, hogy a magyar klasszikus zene és a dzsessz értékteremtő művészeinek nyilvánosságot teremtsen, és ezzel hozzájáruljon a két műfaj társadalmi megbecsülésének megszilárdításához, a zeneművészek presztízsének emeléséhez. Az idén tizedik alkalommal odaítélt díjakat hétfőn este adják át a Budapest Jazz Klubban.
Komlós Péter hegedűművésznek az elismerést az indoklás szerint „a rendkívüli minőséget képviselő magyar vonósnégyes-hagyomány magas színvonalú gazdagításáért, azért az értékért, amelyet a Bartók Vonósnégyes elsőhegedűseként az elmúlt több mint ötven évben létrehozott, hangfelvételeken és hangversenyeken egyaránt; a kamarazenei műfaj ápolásáért, presztízsének növeléséért, Bartók és Beethoven kvartettjeinek etalon értékű tolmácsolásáért, valamint pedagógiai tevékenységéért” ítélték oda.
László Attila gitárművészt, zeneszerzőt „az évtizedek óta tartó, sokoldalú előadóművészi tevékenységéért, karakteres, egyéni világot tükröző kompozícióiért, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docenseként – egyben az iskola big bandjének vezetőjeként – folytatott kiemelkedő pedagógusi munkájáért és az immár egy esztendeje sikeresen működő Fuga Jazz Klub művészeti vezetőjeként végzett áldozatos tevékenységéért” díjazták.
A Gramofon szerkesztősége az idén is díjazott különböző kategóriákban hanglemezeket és DVD-ket. Az év magyar klasszikus zenei produkciója hanglemezen kategória győztese a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével készült Bartók: Zenekari művek (Zene, Divertimento) című felvétele (Hungaroton, Bartók Új Sorozat).
Az év külföldi klasszikus zenei produkciója hanglemezen kategória nyertese a Szimfóniák Beethoventől Brahmsig című album lett Nikolaus Harnoncourt vezényletével (Warner Classics & Jazz – Magneoton).
Az év klasszikus zenei produkciója DVD-n Purcell: Artúr király – Le Concert Spirituel Hervé Niquet vezényletével (Glossa – Karsay és Társa).
Az év magyar dzsessz produkciója hanglemezen Juhász Gábor: 1978 (X-Produkció – Hangvető Kft.). Az év külföldi dzsessz produkciója hanglemezen kategória nyertese Tony Lakatos és a Frankfurt Radio Big Band Porgy és Bess című lemeze (Skip Records – Varga István).
MTI nyomán-gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top