Close

+40 pont 2012-től: Az új értékTrend

A felsőoktatásban újabb terveket szőnek: 2012-től +40 ponttal emelik a felvételi ponthatárokat.

Mi is lesz a célja ezzel az oktatásnak?

Pro: Olyanok jutnak be, akik valóban tesznek a tanulmányokért, előre alapozzák a jövőjüket, keményen megdolgoznak és így értékesebb lesz egy-egy hely, kevesebb diplomás lesz, visszanyeri a diploma az értékét.
Mivel nehezebb lesz megszerezni a +40 pontot, erősebb lesz a verseny a helyekért, minőségibb tanulók vesznek részt a felsőoktatásban, ahol már nem lesz olyan, hogy egyesek melegedni járnak be, vagy a diákigazolvány miatt tanulnak tovább.
A munkaerő piacon megjelenő diplomások joggal kapnak majd magasabb fizetést, jobb pozíciót, értékelve az iskolában folyatatott harcot, az Állam lehetőségeit jobban ki lehet használni, hiszen –ha valaki nem tudná – mindig voltak, és lesznek is olyan kedvezmények, mely elősegíti friss diplomásaink, pályakezdőink munkába állását (adókedvezmények, járulék kedvezmények), és mivel kevesebb diplomás lesz 100%-os munkafelvételi arány várható.

Kontra: Megint a fizetős helyek határozzák meg a dolgokat, mert akinek pénze lesz, annak diplomája is, tehát ott tartunk ahol eddig, csak éppen a szegényebbek vagy inkább a kevésbé felső tízezerbe tartozók szívják meg, mert vagy nem tanulhatnak tovább vagy olyan hitelekbe rulírozzák be magukat –mint én-, amiből akkor se lesz kiút, ha már évek óta dolgoznak és ezzel csak süllyedni fog az életszínvonal.
Továbbra is a pénz határozza meg a tanulást, tehát nem lesz eszmei értéke a diplomának. Akkor lenne, ha csakis és kizárólag a tanulmányi eredményt vennék figyelembe, nem az anyagiakat. Véres harc folyik majd a támogatott helyekért, és a plusz 40 pontot elérni kevés lesz…

Kire lesz ez hatással?

Az átlagra.
Aki „burokban” él, azt nem rendíti meg egyik helyzet sem, hiszen van bőven költeni való pénze, biztosítéka, még arra az esetre is, ha 10 évig nem talál munkát.

Tehát mi ezzel a célja az oktatásnak?
A pénzszerzés, nem más. Nem kellenek az értékek, aki nem géniusz vagy őstehetség az megy a hitelvilágba vagy hozzányúl a családi kasszához, ha van.
Valljuk be, kevés a géniusz, az őstehetség meg ki sem tud mutatkozni, ha nincs hozzá megfelelő támogatás.

Bátori Ildi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top