Close

Építési Piaci Prognózis 2019-2022

epitesipiaciprognozis 2018 ring

2018. november 20-án a Kortárs Építészeti Központban kerül nyilvánosságra immár harmadszor a független, középtávú előrejelzés, az Építési Piaci Prognózis, amely ezúttal a 2019-2022-es évekre nézve nyújt részletes elemzést. Elindult továbbá az építőipar helyzetét és kilátásait taglaló felmérés őszi lekérdezési ciklusa, a szervezők 2018. november 13-ig várják a szakemberek véleményét. A rendezvény látogatása díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A Prognózis, amely csak idén tavaszról 320 szakember meglátásait összegzi, a szokásos elemzések mellett összehasonlítja majd a korábbi és a legfrissebb, az 5 százalékos áfa megszűnésével kapcsolatos várakozásokat is. A szervezők várják az Építési Piaci Prognózis nyilvános bemutatójára az érdeklődőket!
Időpont: 2018. november 20. kedd 10.00 -12.00 (regisztráció: 9.30-tól)
Helyszín: Kortárs Építészeti Központ (XI. Bartók Béla út 10-12.)
Az Építési Piaci Prognózist bemutatja Varga Dénes közgazdász, kutatásvezető.

Jelentkezés ITT!

Az idei nyár jelentős, régen várt bejelentése volt az új lakásokra 2019. év végéig igénybe vehető 5 százalékos áfa 2019. utáni megszűnése. „A 2000-es évek eleje óta készülő, majd 2016-ban újjáélesztett független Építési Piaci Prognózis elmúlt 3 éves előrejelzésében is ezt jósolta, mindvégig ez volt az anyag egyik kiinduló feltételezése.” – nyilatkozta Varga Dénes közgazdász, a Build-Communication megbízásából készülő Építési Piaci Prognózis kutatásvezetője. Az 5 százalékos áfa visszavonásának hivatalos megindokolása több ponton átfed a Prognózis szerzőinek korábbi meglátásaival: nevezetesen, hogy az intézkedés a vártnál kisebb hatékonyságot hozott, hiszen a kedvezményt sokan ingatlanbefektetésekhez vették igénybe, pedig az intézkedésnek nem ez, és nem is az ingatlanok drágítása, hanem az otthonteremtés volt a célja.

Mit kínál az Építési Piaci Prognózis 2019-2022?
Az idén harmadik alkalommal megjelenő „Építési Piaci Prognózis 2019-2022” mind a hét régióra szolgál majd előrejelzéssel, emellett a megyéket három csoportra osztva is közöl majd számokat. A három csoportot a fajlagos lakásszámok alapján képezi, az ország lakosságát három, közel egyenlő részre osztva. A három csoportra jellemző korábbi, valamint előre jelzett lakásszámok mutatják, hogy lakáspolitikai és általánosságban gazdaságpolitikai irányváltás nélkül a normálisnak tekinthető évi negyvenezres lakásszám sem közép, sem hosszabb távon nem érhető el.
Az anyagot a szakemberek véleményeinek összesítése teszi teljessé, ezúttal arról, hogyan látják az építési piacon működő vállalkozások a legújabb tendenciákat. A szervezők 2018. november 13-ig várják a szakemberek véleményét a mellékelt linken található kérdőív kitöltésével: http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/1009296428/

„Fele olyan hosszú és fele olyan intenzív konjunktúra”
Röviden ezt az előrejelzést tette a Prognózis az elmúlt két évben a lakásépítések mostani felfutását összehasonlítva a 2000 évek elején látott konjunktúrával. Ez az előrejelzés megvalósulni látszik: az élénkítésnek köszönhetően, majd annak nem kívánt utóhatásaként, a néhány nagyon erős évet (2017-2019.) követően a gazdaság egészében a növekedési ütem lefékeződése várható, az építési piacon pedig igen erőteljes, de csak átmeneti visszaesés következik be 2020-ban. Ezt követően nem tér vissza a gyors növekedés korszaka, de mind a gazdaság, mind ezzel összefüggésben az építési tevékenység tartós növekedési pályán marad. Ezek részletes elemzése az „Építési Piaci Prognózis 2019-2022” november 20-án publikált kiadásában várható.

További információ: http://buildmarketing.hu/epitesi_piaci_prognozis.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top