Ring Magazin

Csütörtök, 2018. Október 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Erdélyi töredékek Korniss Péter szemével

Erdélyi töredékek Korniss Péter szemével

E-mail Nyomtatás PDF

korniss po0129

Korniss Péter a kortárs fotózás nagymestereként jelenleg egy életműkiállítással lépett színre, melynek helyet a várbeli Magyar Nemzeti Galéria adott. Korniss kolozsváriként az erdélyi vidék megörökítője: lelkeket, szenvedélyeket, tájakat, kaszálást, gyermekáldást, siratást, házasságot, lánykérést, táncházat--egyszóval mindent lefotózott, ami az erdélyiség mibenlétét tükrözi.

A jelen kiállítás három részből áll: az első teremben megtekinthetjük a székely hagyományokat megörökítő képeket, azt követően a Budapesten dolgozó kubikusokról szóló fotókat, akik csak hétvégente jártak haza falura a családjaikhoz, valamint készültek színes fotói is a Busójárásról és hétköznapi, mai képek is Budapest egy-egy szegletéről.

 korniss po0129 2

A legmeghatóbbak talán azok a fekete-fehér képek voltak, melyeket Erdély különböző tájegységein készített. A hagyományos ruhák mellett,a  képek gondolatisága ragadott meg: mindegyiknek külön mondanivalója van, a művész, mintegy piktorként jelenít meg rajtuk hangulatokat, sorsokat, tragédiákat vagy éppenséggel csak az életet, úgy ahogy azt a Jóisten elrendelte a székely embernek.


Olyan kiállítást láthatunk, melyet órák hosszat élvezni lehet és ki-ki eldöntheti az alkotó mely korszakát részesíti nagyobb figyelemben.
Azok a képei sem átlagosak, melyeket a kubikusokról készített, ebbe a sorozatba bele tartoznak még a vonatablakból fényképezett magyarországi tájak is--érdekes szemszögből bemutatott tájképek egyetlen nagy képbe összesűrítve.


A legutolsó korszakában a színes erdélyi asszonyok tűnnek fel, kik Budapestre járnak mind a mai napig népviseletben idős embereket gondozni, vagy éppenséggel takarítani. Élet-szaga van mindennek és a pillanatok csodáját ragadják meg ezek a fotók. Ajánljuk azoknak akik szeretik az inspiratív képeket.


(1 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

cimlap 2018okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 964 vendég böngészi

bav logo kicsi banner