Close

Országszerte ünnepelték a magyar kultúra napját

magyarkulturanapja2018 1

Pécs, 2018. január 22. A Gandhi Gimnázium, a Koch Valéria német nemzetiségi gimnázium és a Miroslav Krleza horvát gimnázium diákjai az Együtt szaval a nemzet program központi helyszínén, a pécsi Gandhi Gimnáziumban, ahol együtt szavalták a Himnuszt 2018. január 22-én. A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. MTI Fotó: Lendvai Péter

Versmondással, díjátadásokkal és könyvbemutatókkal ünnepelték ma országszerte, a határokon túl és szerte a világban a magyar kultúra napját.

A Himnusz első versszakát, Tóth Krisztina Hálaváltozat és Sarkady Sándor Zeneszó zeng című versét mondták el a diákok az Együtt szaval a nemzet kezdeményezésben hétfőn Jordán Tamás színművész, színházigazgató irányításával. A program központi helyszíne idén a pécsi Gandhi Gimnázium, Európa első roma nemzetiségi középiskolája volt, amelynek tanulói meglepetésként József Attila Tiszta szívvel című versét is elszavalták magyarul, beás és lovári nyelven.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár közművelődési szakmai díjakat – Csokonai Vitéz Mihály-díjakat, a Közművelődési Minőség Díjat és a Minősített Közművelődési Intézmény címet – adományozott hétfőn a budapesti Zeneakadémián. A magyar kultúra napja alkalmából adták át a Szeged Kultúrájáért díjat, a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat és a Kölcsey-emlékplakettet. A debreceni Csokonai Nemzeti Színházban este Papp László polgármester és Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter köszöntője után a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjait vehetik át a kitüntetettek.
A határon túli magyarság köré csoportosulnak a bécsi Collegium Hungaricum magyar kultúra napi programjai hétfőn este. Orbán János Dénes író, költő, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetőjének ünnepi beszéde után Dohnányi Ernő Intermezzo című darabját hallgathatja meg a közönség Miskei László zongoraművész előadásában. A program az Előretolt Helyőrség Íróakadémia székely íróinak, Demeter Szilárd, Molnár Vilmos, Muszka Sándor és Sántha Attila pódiumbeszélgetésével, majd Bráz Noémi és Virág Anita felvidéki divattervezők bemutatójával folytatódik.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színházban gálaműsorral, Hajdú-Bihar megye több településén, köztük az álmosdi Kölcsey-kúriánál ünnepségekkel, koszorúzásokkal emlékeztek a Himnusz szerzőjére.
A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Bécsi kapu téri Országos Levéltárában a bencések 1945 és 1990 közötti magyarországi történetéről szóló tanulmánykötetet mutattak be, a József Attila Színház Ádámok és Évák Ünnepén általános iskolás diákok – 13 színjátszócsoport, összesen 266 gyerek – produkciója látható. Konferenciával, kiállítással és könyvbemutatóval várta a látogatókat az Országos Széchényi Könyvtár, amelynek hétfői nyílt napján a belépés díjtalan.
A magyar kultúra napját Magyarországon 1989. óta minden év január 22-én ünneplik arra emlékezve, hogy 1823-ban Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top