Ring Magazin

Hétfô, 2018. Október 15.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Külföld Pápa a médiáról: bűn a hamis hír

Pápa a médiáról: bűn a hamis hír

E-mail Nyomtatás PDF

papaamediarol

A világ egyik legfontosabb feladata ma az újságírókra vár, tekintsék missziónak a munkájukat, a hiteles tájékoztatást, az igaz hírek nyújtását a valóságról - fejezte ki véleményét a napokban Ferenc pápa a Vatikánban, amikor újságírókkal találkozott. Az egyházfő a médiában, a sajtóban és a közösségi oldalakon is eluralkodott hamis hír dömping ellen emelte fel a szavát és fejtette ki álláspontját.

A hamis hír bűn - mondta a pápa, ahogyan véleménye szerint az is, ha a múlt egy-egy eseményét eltorzítva tárják fel, nem kellő hozzáértéssel és empátiával. A pápa hangsúlyozta: a média nem rágalmazhat, nem tájékoztathat félre, és nem torzíthatja el a híreket csak azért, hogy a szenzációkhoz jusson. A hitelesség nem veszíthet értékéből. A hamis hír keltése nem pusztán az embereket vezeti félre, hanem lelkileg károsítja a hír terjesztőjét is - utalt a közösségi oldalakon is eluralkodó hiteltelen hírekre.

A társadalmi fejlődésben és a demokráciában nagy jelentősége van a hiteles híreknek és az újságírásnak, ezt nem szabad elveszíteni - emelte ki. Égető szükség van a megbízható információkra, a valós adatokról szóló beszámolókra, a hírekre amelytől az olvasók nem idegessé és tehetlenné válnak. A kritikára természetesen szükség van, de megfelelő tájékoztzatással kell lehetővé tenni, hogy jó következtetésekre lehessen jutni.

A napokban magazinunkban is részletesen foglalkoztunk a témával, a felbolydult média viszonyokkal és iszonyokkal. Az online felületeken kialakult helyzetek tarthatatlanságával, a hiteltelen hírek szabad áramlásával és ezek társadalmat befolyásoló romboló hatásával. Európa legnagyobb hírügynökségei fogtak össze, hogy változtassanak a helyzeten és ahogy összeállításunkban részletesen is olvashatják, nyílt felhívásban fordultak a döntéshozók és felelősök felé.


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

cimlap 2018okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 892 vendég böngészi

bav logo kicsi banner