Close

Karácsony: lehet szelíd, halk szavú kormánya az országnak

Budapest, 2017. december 22. Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke és Molnár Gyula, az MSZP elnöke (b-j) a Békét, biztonságot és egy boldogabb Magyarországot 2018-ra! című sajtótájékoztatón a budapesti Vörösmarty téren 2017. december 22-én. MTI Fotó: Mónus Márton

A választók jövőre eldönthetik, az „ellenségképek, társadalmi konfliktusok élezése” helyett Magyarországnak legyen-e „szelíd, halk szavú kormánya”, amely azért „robotol”, hogy megjavítsa az életüket – mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és a Liberálisok közös miniszterelnök-jelöltje pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A Párbeszéd társelnöke – a másik két párt elnökével közösen tartott rendezvényen – hangsúlyozta, a politikának a békés hétköznapokról, a kormányzásnak pedig olyan „apró okos lépésekről” kell szólnia, amelyek visszaviszik Magyarországot Európa felé.
„Nem tudom azt ígérni, hogy ha én leszek a miniszterelnök, akkor minden nap karácsony lesz” – fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, olyan világot építenének, amelyben a politikának nem az a dolga, hogy „állandóan harcoljon és mindenkiben ellenséget lásson”.
Kiemelte, feladatuknak tartják, hogy a politika 2018 után a jó oktatásról és egészségügyről, valamint a magasabb bérekről és nyugdíjakról szóljon.
„Az a dolgunk, hogy békét hozzunk, elsőként az ellenzéki táboron belül, majd aztán békét hozzunk Magyarországra” – jelentette ki Karácsony Gergely, aki büszkének mondta magát, amiért pártja mellett az MSZP és a Liberálisok is támogatják kormányfőjelöltségét.
Szólt arról is, hogy az utolsó percig kitartanak amellett, hogy más ellenzéki erők is csatlakoznak hozzájuk.
„Az ajtót az utolsó percig nyitva hagyjuk más pártoknak, közösségeknek is” – mondta.
Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke ismételten arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok külön biztosan elbuknak, együtt azonban sikerre juthatnak a jövő évi választáson.
Úgy fogalmazott, a magyarok tavasszal „nemcsak saját zsarnokaikat küldhetik el”, hanem azt is megüzenhetik Európának, hogy „nem egy összeférhetetlen, gyűlölködő nép, hanem a magyar egy igenis békeszerető nemzet, amely együtt szeretne működni Európával”.
A szocialista politikus szerint ma több mint 3 millió ember „el akarja küldeni a Fideszt”, ehhez pedig „formálódik az a közös erő, ami ezt be tudja teljesíteni”.
Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenzéki pártokat sújtó büntetéseiből is látszik, az ellenzéknek most kell leváltania a kormányt, „mert nem biztos, hogy 2022-ben, vagy bármikor lesz még esélye erre”.
Kijelentette, biztos abban, hogy az ellenzék képes lesz megállapodni az összefogásról, a tárgyalások jelenlegi állásáról ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni. Hozzátette: a miniszterelnök-jelöltségtől akkor sem lép vissza, ha mégsem valósul meg a teljes ellenzéki összefogás.
Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke kérdésre aláhúzta, pártja fellebbez a számvevőszék büntetésével szemben, sőt kész európai fórumokon is jogorvoslatot kérni.
„Siránkozni nem fogunk, mindent meg fogunk oldani ezután is, ha kell nehezebben, jobban összeszorított nadrágszíjjal” – mondta, végtelenül felháborítónak nevezve az ÁSZ-nak az „ellenzék ellehetetlenítését” szolgáló eljárását.
Molnár Gyula, az MSZP elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, Karácsony Gergely az első helyen szerepel majd a szocialisták választási listáján. Ugyancsak kérdésre a demokratikus erők elleni példátlan támadásnak nevezte az ÁSZ büntetéseit, ami mögött szerinte a „Fidesz belső háborúi” állhatnak.
A szocialista politikus ezúttal is jelezte, egy nyílt politikai közösséget kívánnak felmutatni a kormányváltás érdekében, amihez várják a további partnereket.

***

Gyurcsány: létrejött az ellenzéki megállapodás gerince

 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sikerként értékeli, hogy az elmúlt napokban meg tudtak egyezni az MSZP-vel, amivel szerinte létrejött az ellenzéki megállapodás gerince.

Az ellenzéki politikus pénteken, pártja fővárosi Blaha Lujza téren tartott étel- és ruhaosztása közben tartott sajtótájékoztatóján semmirekellőnek nevezte azt a kormányt, amelyik az érdeklődés látszatát sem mutatja azokért az emberekért, akik pár ezer forintos ajándékcsomagokért is hajlandók sorba állni.
„Ők ebből nem fognak meggazdagodni, tán egy csipettel könnyebb lesz a karácsonyuk” – fogalmazott.
Az egész évet értékelve azt mondta, amit lehetett megtettek, a DK egy olyan stabil, növekvő, európai polgári demokratikus párt lett, amely „alapvetően nyugalmat áraszt”.
Gyurcsány Ferenc hangot adott azon reményének, hogy az MSZP-t követően további pártokkal is össze tudnak fogni. Örömét fejezte ki továbbá, hogy a Szolidaritás mozgalommal már meg tudtak állapodni, aminek eredményeként a szervezet vezetője, Székely Sándor parlamenti képviselő lehet.
Kiemelte, továbbra is az a vágya, hogy „ez a kormány menjen a csudába és legyen egy demokratikus, új kormánya ennek az országnak, épüljön egy új köztársaság”.
Székely Sándor elmondta, Magyarország jelentős része ma jelenleg a lecsúszástól retteg, attól, hogy a mostanihoz hasonló ételosztásokon kell majd beszerezniük maguknak az alapvető élelmiszereket. Hangsúlyozta, azért dolgoznak, hogy a munkáért járó fizetésből mindenki normális életszínvonalat tudjon fenntartani.
Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a túlnyomó többség nem hiszi el, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) működése nincs „pártos politikával átitatva”. „Különösen feltűnő, hogy a választások előtt csak ellenzéki pártokat ellenőriztek, a Fideszt nem” – tette hozzá.
Szólt arról is, hogy „megteremtődött az ellenzéki együttműködés”. „Nem mi akartuk így” – folytatta, hozzátéve, a jelenlegi választási rendszerben az győz, aki az egyéni képviselőhelyek többségét megnyeri, ezért azokban meg kell állapodni. Ismét közölte, több választót hoz, ha minden ellenzéki párt külön listát állít. „Nem fog ez megváltozni az előttünk álló 3-4 hónapban, semmilyen értelemben” – jelentette ki.
Gyurcsány Ferenc válaszaiban kitért arra is, ha Karácsony Gergely egyik párt listáján sincs rajta, hanem „magát a demokratikus ellenzék jelöltjeként nominálja”, akkor az ellen nincs kifogásuk. „Én nem leszek miniszterelnök-jelölt” – fűzte hozzá.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top