Ring Magazin

Hétfô, 2018. Október 15.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Külföld ENSZ határozat: nem lehet Jeruzsálem Izrael fővárosa

ENSZ határozat: nem lehet Jeruzsálem Izrael fővárosa

E-mail Nyomtatás PDF

001usapresidentÉrvénytelennek és semmisnek nyilvánította az ENSZ Közgyűlése Donald Trump Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését. A testület 128 támogató és 9 ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett ma elfogadta az amerikai elnöki döntést elítélő határozattervezetet. Magyarország tartózkodott a voksoláson.

Az ENSZ fennállása óta eddig mindössze 10 rendkívüli közgyülést hívtak össze. Szerdán Donald Trump már vészjóslóan nyilatkozott a várható szavazásról: voksoljanak csak ellenünk - írta Twitter üzenetében az amerikai elnök. Sokat megspórolunk majd - jegyezte meg, arra utalva, hogy a döntése ellen voksoló nemzetektől amerikai támogatásokat fognak majd megvonni a jövőben. Trump hangoztatta: a személye elleni támadásnak tartja az ellenvéleményt és jegyzi a renitens országok nevét.

Az ENSZ-közgyűlés ettől függetlenül fogadta ma el a határozatot, Magyarország tartózkodott a válaszadáskor. A döntés értelmében "érvénytelennek és semmisnek" nyilvánították az amerikai elnök döntését, amellyel Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el.

Az első sajtókommentárok szerint az ENSZ-határozat ugyan győzelmet jelent a Trump-döntést ellenző palesztinok számára, de a támogató voksok száma jóval kevesebb, mint amennyire számítottak. Az ENSZ Közgyűlésének határozatai jogilag nem kötelezőek, de nagy politikai súlyuk van.

Felhasznált forrás: MTI.

 


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

cimlap 2018okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 808 vendég böngészi

bav logo kicsi banner