Ring Magazin

Hétfô, 2017. December 11.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Ütköző Palesztinok Trump döntése után

Palesztinok Trump döntése után

E-mail Nyomtatás PDF

003.trump.jerusalemDonald Trump beszéde destabilizációt okozhat a térségben, veszélybe sodorhatja az erőszak felszámolását és még bonyolultabbá teheti a békét - vélik amerikai elemzők. David M. Halbfinger, Mark Landler a The New York Times tudósítója és szakértője úgy látja: az elnök bejelentése, miszerint az USA átteszi székhelyét Jeruzsálembe, megkérdőjelezi az Egyesült Államok régóta fennálló szerepét az izraeli-palesztin konfliktusok közvetítőjeként.

Trump nemzetközi szempontok alapján hozta meg a döntést az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe való áthelyezésére. Habár ez nem történik meg azonnal, félév a minimum, amíg lezajlik, a palesztinok már a döntést mély sérelemként élik meg. A palesztin elnök, Mahmoud Abbas, a békefolyamat veteránja, keserűen azt mondta, hogy az Egyesült Államok ténylegesen lemondott róluk.

Az izraeliek között Trump bejelentése örömöt váltott ki, nemcsak Benjamin Netanyahu jobboldali kormányában, hanem a liberális ellenzéki vezetőktől is. "A zsidó nép és a zsidó állam örökké hálás lesz" - mondta Netanyahu egy videóban, amelyben Trump "bátor és igazságos" döntését  fontos lépésnek tekinti a béke felé.

Yair Lapid, a baloldali ellenzéki párt vezetője elmondta: "A politikának nem szabad fenyegetést és megfélemlítést kelteni. Ha az erőszak az egyetlen érv a jeruzsálemi nagykövetség ellen, akkor az csak azt bizonyítja, hogy helyénvaló döntés született. "

Naftali Bennett, oktatási miniszter és a jobboldali párt vezetője pedig kihangsúlyozta, hogy Jeruzsálem amerikai elismerése Izrael fővárosaként "azt mutatja, hogy Izrael stratégiai türelme kifizetődött".

The New York Times

Fotó: Reuters/  Palesztinok USA és Izrael százlóját égették Trump bejelentésének napján


(1 értékelés)
 

Kína Európában - Budapesten

01kinaicsucs.nagy resize resizeselyemut resize resizekakas resize resizekinaiak resize resizerepter resize resizeparlament resize resize
Budapest középpont lett: Közép-Kelet-Európa és Kína legmagasabb rangú politikusai, pénzügyi, gazdasági vezetői találkoztak ép itt. Vonultak a delegációk, bénult a város, sokkolódott a sajtó, özönlöttek a hírek. Aláírták, elindították, megindul, elkészült, átadták, átvették. Összeállításunkban Kína és a csúcstalálkozó szerepét igyekeztünk összefoglalni. 3 nap számos cikk - képeinkre kattintva és oldalainkon tallózhatnak a beszámolók között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1036 vendég böngészi

bav logo kicsi banner