Ring Magazin

Hétfô, 2017. December 11.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Pásztázó Brüsszelben 92 százalékos a francia nyelv túlsúlya

Brüsszelben 92 százalékos a francia nyelv túlsúlya

E-mail Nyomtatás PDF

A legutóbbi személyi jövedelemadó-bevallások alapján Brüsszelben 92 százalékos a francia nyelv túlsúlya a flamanddal szemben - írta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

A beszámoló szerint a legutóbbi szja-bevallásnál választható két nyelv, az ország déli régiójában, Vallóniában használt francia és az északi Flandriában használt flamand közül a legtöbben a franciát választották Brüsszelben. Az adat kimagasló, ugyanis az önálló közigazgatással rendelkező fővárosi régiót Belgium két, létszámában és nyelvhasználatában is meghatározó régiója közül a hollandhoz közel álló flamandot beszélő, méretében is nagyobb Flandria veszi körül.
Mint a cikkben olvasható, a nyelvhatár 1962-es meghúzásánál az 1930-as népszámlálási adatokat vették alapul. A napilap szerint ezt követően nem volt lehetőség a nyelvhasználatra vonatkozó, valóságos adatokkal szolgáló felmérés készítésére. Megjegyezték azt is, hogy a fővárost körülvevő hat településen - Kraainem, Drogenbos, Linkebeek, Rhode-Saint-Genese, Wemmel és Wezembeek-Oppem - is előretörőben van a francia nyelv használata. Ott mintegy kétszer annyian választották ezt a nyelvet adóbevallásuk kitöltéséhez, mint a flamandot.
A nyilvánosságra került százalékos adatokat befolyásolhatja az is, hogy a jelentős számban Belgiumban adózó külföldi állampolgár legtöbbje franciául beszél, ezért ezt a nyelvet választja adóbevallásának kitöltéséhez is - tette hozzá cikkében a napilap.
Belgiumban a francia és a flamand mellett a német is hivatalos nyelv. Az ország keleti, Németországgal határos részén mintegy 400 ezer fős németajkú kisebbség él.

MTI


(1 értékelés)
 

Kína Európában - Budapesten

01kinaicsucs.nagy resize resizeselyemut resize resizekakas resize resizekinaiak resize resizerepter resize resizeparlament resize resize
Budapest középpont lett: Közép-Kelet-Európa és Kína legmagasabb rangú politikusai, pénzügyi, gazdasági vezetői találkoztak ép itt. Vonultak a delegációk, bénult a város, sokkolódott a sajtó, özönlöttek a hírek. Aláírták, elindították, megindul, elkészült, átadták, átvették. Összeállításunkban Kína és a csúcstalálkozó szerepét igyekeztünk összefoglalni. 3 nap számos cikk - képeinkre kattintva és oldalainkon tallózhatnak a beszámolók között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1056 vendég böngészi

bav logo kicsi banner