Ring Magazin

Szerda, 2018. November 14.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Programok Hintaló gyűjtemény Nagytétényben

Hintaló gyűjtemény Nagytétényben

E-mail Nyomtatás PDF

hintalokiallatas.001Két gyűjtő, nem mindennapi szenvedélye egy különleges hangulatú tárlaton csodálható meg a Nagytétényi Kastélymúzeumban. Paripám csodaszép címen hintalovakból nyílt kiállítás a héten. Az első darabot nagy valószínűséggel még az 1600-as években készítették.

A krónikák szerint az első hintaló az 1600-as évek elején, Angliában jelent meg és I. Károly, későbbi uralkodó számára készült. A király ugyanis gyermekkorában mozgásszervi problémákkal küzdött, 3 éves korában még járni sem tudott. Így kapott ajándékba egy hintalovat, melynek köszönhetően 1625-ös koronázására már kiváló lovassá vált. A hintalovak azóta is óriási népszerűségnek örvendenek világszerte.

Dr. Ladó Mária és dr. Tóth Ferenc Imre három évtizede gyűjti ezeket, de nem csupán játékszergyűjtők, érdeklődésük kiterjed minden olyan művészeti ágra, amelyben témává váltak gyermekkori kedvenceink. Eddig 2500 darab különböző korú, anyagú, stílusú hintalovat sikerült összegyűjteniük. Legszebb darabjaik az Iparművészeti Múzeum műtárgyaival kiegészülve, játékos megoldásokkal, minden korosztályra kiterjedő programsorozattal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, advent időszakától 2018. év elejéig várja a látogatókat egy kis nosztalgiára a Nagytétényi Kastélyba.

Látogatható: 2017. november 25-től

Nagytétényi Kastély, 1225 Budapest, Kastélypark u. 9–11.

Forrás: Nagytétényi Kastély


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amio 2018nov 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 678 vendég böngészi

bav logo kicsi banner