Ring Magazin

Hétfô, 2017. November 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Programajánló Vadászati tanösvény nyílt a Budakeszi Vadasparkban

Vadászati tanösvény nyílt a Budakeszi Vadasparkban

E-mail Nyomtatás PDF

Újabb látnivalóval bővült a Budakeszi Vadaspark. A nemrégiben átadott erdészeti játszótér közelében most Vadászati tanösvény nyílt, amely a hazai vadgazdálkodás nagy múltra visszatekintő hagyományait mutatja be interaktív formában a látogatóknak.

A megnyitón Szabó Péter igazgató hangsúlyozta, hogy a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatok bemutatása mellett az erdész-vadász szakma szerteágazó tevékenységének a bemutatása is fontos feladata a Vadasparknak. Köszönetet mondott mindazon szervezeteknek, amelyek a tanösvény létrejöttében közreműködtek, így a Földművelésügyi Minisztériumnak, az Örökerdő Alapítványnak, a Vadászati Kulturális Egyesületnek és a Pilisi Parkerdő Zrt-nek.
A tanösvény hat állomásán végighaladva több szempontból is megismerhetjük a vadászati kultúrát, a vadászkutyák speciális fajtáit és nyomon követhetjük a vadászat megjelenését a művészetekben. Azt is bemutatják, mi minden készül az elejtett állatokból, amellett, hogy élelmül szolgálnak. Pavilon mutatja egymás melletti tablókon az öt nagy vad- a gím- és dámszarvas, a vaddisznó, a muflon és az őz – jellegzetességeit. Itt azt is megtudjuk, hogy például a szarvasagancsok bírálatának mik a szempontjai, mikor járnak szépségpontok, és miként dől el, arany-, ezüst- vagy bronzérmes minősítű lesz-e a trófea.

A vadászfegyvereket ismertető állomáson megtudjuk, mi a különbség a sörétes és a golyós lőszerek között, és mikor melyik használatos. Ennél az állomásnál a gyerekek játékpuskával célba is lőhetnek, a céltáblát a kerítésre erősítették. Szakmai érdekességekről is olvashatunk itt.
A művészetnek már az ősidőkben is az egyik fő témája volt a vadászat, mint azt a barlangrajzok is tanúsítják. A vadász-motívumok persze nem csupán festményeken jelenhetnek meg, de témái lehetnek zeneműveknek, irodalmi alkotásoknak is – ezekből is kapunk ízelítőt.
Szöveg és kép: Bognár Mária


(2 értékelés)
 

Csokoládé

A csokoládé - szenvedély. Szenvedély fogyasztani. Szenvedély készíteni. Szenvedély árulni is. Pelle Csilla szenvedélyből és szenvedéllyel nyitotta meg kis üzletét 14 évvel ezelőtt Szentendrén, a belvárosban. Az Édeni Édességek Boltja, ahol mindenből árad a csokiillat és a harmónia, 2017-ben másodszor nyerte el az Év üzlete rangos díjat. Gratulálunk! A tulajdonos legújabb büszkeségei a most érkezett, világhírűvé lett MAGYAR csokoládék (képeinken)

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 897 vendég böngészi

logo negyzetes goourmet