Close

Vadászati tanösvény nyílt a Budakeszi Vadasparkban

Újabb látnivalóval bővült a Budakeszi Vadaspark. A nemrégiben átadott erdészeti játszótér közelében most Vadászati tanösvény nyílt, amely a hazai vadgazdálkodás nagy múltra visszatekintő hagyományait mutatja be interaktív formában a látogatóknak.

A megnyitón Szabó Péter igazgató hangsúlyozta, hogy a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatok bemutatása mellett az erdész-vadász szakma szerteágazó tevékenységének a bemutatása is fontos feladata a Vadasparknak. Köszönetet mondott mindazon szervezeteknek, amelyek a tanösvény létrejöttében közreműködtek, így a Földművelésügyi Minisztériumnak, az Örökerdő Alapítványnak, a Vadászati Kulturális Egyesületnek és a Pilisi Parkerdő Zrt-nek.
A tanösvény hat állomásán végighaladva több szempontból is megismerhetjük a vadászati kultúrát, a vadászkutyák speciális fajtáit és nyomon követhetjük a vadászat megjelenését a művészetekben. Azt is bemutatják, mi minden készül az elejtett állatokból, amellett, hogy élelmül szolgálnak. Pavilon mutatja egymás melletti tablókon az öt nagy vad- a gím- és dámszarvas, a vaddisznó, a muflon és az őz – jellegzetességeit. Itt azt is megtudjuk, hogy például a szarvasagancsok bírálatának mik a szempontjai, mikor járnak szépségpontok, és miként dől el, arany-, ezüst- vagy bronzérmes minősítű lesz-e a trófea.

A vadászfegyvereket ismertető állomáson megtudjuk, mi a különbség a sörétes és a golyós lőszerek között, és mikor melyik használatos. Ennél az állomásnál a gyerekek játékpuskával célba is lőhetnek, a céltáblát a kerítésre erősítették. Szakmai érdekességekről is olvashatunk itt.
A művészetnek már az ősidőkben is az egyik fő témája volt a vadászat, mint azt a barlangrajzok is tanúsítják. A vadász-motívumok persze nem csupán festményeken jelenhetnek meg, de témái lehetnek zeneműveknek, irodalmi alkotásoknak is – ezekből is kapunk ízelítőt.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top