Ring Magazin

Szerda, 2018. November 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Külföld A harmadik opció

A harmadik opció

E-mail Nyomtatás PDF

harmadikopcio01

A Német Szövetségi Alkotmánybíróság - Bundesverfassungsgericht - 2017. november 8-i ítélete kimondja a harmadik nem érvényességét és jogait, egyúttal kötelezi a szövetségi törvényhozást a nemi sokféleség elismerésének és védelmének törvénybe iktatására.

Német bankom internetes oldalára újabban kéretlen rászáll egy tündér, és remek befektetési és nyerési ajánlatokkal bombáz. Tündérkém szalagosan, tüll szoknyácskában, piros harisnyanadrágban repked a képernyőn. Vidám, szakállas fickó, másodlagos nemi jellege alapján hímnemű, öltözékét tekintve nő, nyelvtani neme semleges. Das Fee, Sparfee. Nem tudok merre félrenézni, vigyorog bele egyenesen a képembe.

A legtrendibb német bank ügyfele vagyok, húzhatnám ki magam, hiszen a bank az alkotmánybírósági döntést megelőlegezve választotta ki reklámfiguráját. A harmadik nemet. A Bundesverfassungsgericht ítélete a harmadik nem érvényességét és jogait mondja ki. A döntést azzal indokolják, hogy „korszakhatárhoz értünk, a pár évezreden keresztül érvényes klasszikus férfi-nő dichotómiának vége, a nemek kérdését újra kell gondolni! A világ mindig összetettebb volt, mint a rá érvényes, leegyszerűsített szabályok. A gondolkodás és cselekvés újra értelmezett szabadsága ráadásul tovább növeli a komplexitást, ezért a szabályokat a modern világ igényeihez kell igazítani.”

 

harmadikopcio02

A háttérben a „Harmadik Opció” nevű mozgalom áll. 2014 óta az eljárási jog lépcsőin eljutottak a legfelsőbb fórumhoz, amelynek mostani ítélete kötelezi a törvényhozást az ítélet törvénybe iktatására. A törvényjavaslatot a német Emberjogi Intézet már el is készítette.

http://www.institut-fuer-menschenrechte.de/themen/diskriminierungsschutz/sexuelle-selbstbestimmung-und-geschlechtsidentitaet/geschlechtervielfalt-im-recht

Ezentúl az anyakönyvezésnél a nő illetve férfi megjelölés mellé kötelező lesz egy harmadik kategória beiktatása. A személyi okmányokban a jövőben három nemre szóló opciót kell megadni. Az alaptörvény diszkriminációellenes paragrafusát a nyilvános vécékre is kiterjesztik: három ajtó közül választhat majd a pisilni vágyó.

Haladunk a korral, a klasszikus hím/nő nem mellé nemcsak az indogerman nyelvtanban jelenik meg a harmadik nem, hanem a trendi világ minden szegmensében. A gyakorlatban mit jelent majd az alkotmánybírósági döntés, fogalmam nincs. Az individuális szabadság a jövőben a saját nem önmeghatározási jogát is biztosítani fogja? Tévedés ne legyen, itt nem a nemi szerepek felcseréléséről van szó, nem az azonos neműek törvényben szabályozott jogairól, hanem arról, hogy egy harmadik nemet ismernek el és biztosítanak neki saját jogokat, a másik két nemmel azonos érvényű elbírálást.

Csak azt nem tudom, mi ez a harmadik nem? A ’das’?

Rab Irén 

Címlap fotó: dritte-option.de


(2 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amio 2018nov 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 675 vendég böngészi

bav logo kicsi banner