Ring Magazin

Hétfô, 2018. Október 15.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Országjáró ORSZÁGJÁRÓ Zsákfalu Borsodban: a vállalkozók paradicsoma

Zsákfalu Borsodban: a vállalkozók paradicsoma

E-mail Nyomtatás PDF

egerszegicsaba.szuhafo01Vajon miért nem hallottunk eddig Szuhafőről? Miért nem hír az, hogy egy 150 lakosú településen, Borsodban, legalább 6 sikeres vállalkozás működik, magas színvonalon. Mindez egy zsákfaluban, nem a jó híréről ismert megyében, (lásd Olaszliszka). A kérdés persze költői. Jól tudjuk, hogy a fősodratú médiát többnyire csak a főváros érdekli, ott is a „magas” politika. Hogy mi van az országban, arról csak valamilyen botrány kapcsán olvashatunk. A sikerekről viszont semmit, hiszen az számukra nem érdekes. Az alábbi írás, nem tényfeltáró riport, csak egy kis emlékeztető, hogy mit látott a vendég, mint külső szemlélő ebben a faluban.

Családi dzsembori - meglepetéssel

Októberig soha nem hallottam Szuhafő nevét. Amikor megérkezett a meghívó a családi összejövetelre és kiderült, hogy ez a falu 230 kilométerre van a fővárostól, élénken tiltakoztam. Mi keresni valónk van egy Borsod megyei zsákfaluban, amely Aggtelektől 10, a szlovák határtól 2,5 km-re van - tettem fel a kérdést a nálunk éves hagyománnyá vált összejövetel szervezőinek. A válasz egyszerű volt: Heves és Borsod megyében nem találtak olyan vendégházat októberben, amely alkalmas lett volna 30 fő ellátására 2 éjszakára. De a szuhafői Trófeás Vendégházban is csak a hónap végén volt szabad hely. 

No, üsse kő - mivel a többség borsodi - 2,5 órás autóút után megérkeztünk a „világ végére”. Itt ért az első kellemes meglepetés: a négy fő épületből álló vendégház felszereltsége és komfortja vetekedik 4-5 csillagos wellness hotelek felszereltségével. Uszoda, szauna, jakuzzi, kültéri fűtött élménymedence, kondigépek, sóbarlang, szolárium, billiárd terem. Talán azzal a különbséggel, hogy a stílusos, tornácos házak az igazi falusi vendéglátás miliőét idézik fel. 

A Trófeás nincs egyedül

Másnap tettünk egy kis sétát, az aprócska, mindössze 150 lelket számláló faluban. No ekkor ért minket a nagy meglepetés, amire nem számítottunk. Már az rendkívülinek tűnt számunkra, hogy egy kis borsodi településen ilyen színvonalú szállást találjunk. Az viszont megdöbbentett, hogy a Trófeás nincs egyedül: a faluban még két hasonló vendégházat találtunk. (http://www.kocsisvendeghaz.hu/#informaciok,http://www.vendeghazakszuhafo.hu/

egerszegicsaba.szuhafo002

Vajon megélnek-e itt a szlovák határtól 800 méterre?
Sétánk során, az egyik kertben dolgozó hölggyel beszélgetve kiderült: nincs okuk panaszra. Sőt, az egyik éttermében már 2019-re is van foglalás rendezvényre. Szinte minden hétvégén van valami esemény, igen sok az esküvő.
Az állunk akkor esett le a döbbenettől, amikor megtudtuk, más, sikeres vállalkozások is vannak Szuhafőn! Van itt jól menő tejüzem, egy sajtüzem, sőt még egy Vadászképző Kft. is várja az érdeklődőket.Természetesen, mindez számos munkahelyet jelent, hiszen a helyiek dolgoznak e vállalkozásokban

Szeleczky Zita a zsákfaluban

egerszegicsaba.szuhafo05

 Persze itt sincs minden kolbászból. A külső szemlélő,- hiszen mi ennek számítunk- nem csak gyönyörű új házakat,( némelyik kastély számba megy,) hanem számos, lepusztult vályogházat is lát. Nem kis gond, hogy a falu iskoláját be kellett zárni, tanuló hiányában. Ugyanakkor jó volt látni, a szépen kidolgozott emléktáblát a falu kultúrházán, Szeleczky Zita itteni fellépéséről.

Nekünk hihetetlennek tűnt, hogy ilyen apró faluban ennyi sikeres vállalkozás legyen! Annyi mende-mondát hallottunk a falvak elszegényesedéséről, hogy nem sok illúziónk volt Szuhafőre érkezésünkkor, hogy mit láthatunk itt. 

Már csak az a kérdésünk, hogy hány hasonló kistelepülés lehet kis hazánkban?

 


Egerszegi Csaba

Fotók: Egerszegi Csaba


(13 értékelés)
 

Hozzászólások  

 
+4 #1 Nagy Sándor 2017-11-12 13:47
És a stadionokra, meg "futbalistákra" (eddig úgy tűnik feleslegesen)kö ltött milliárdokból hány, meg hány ilyen gyönyörű természeti környezetben levő kicsinyke települést lehetett volna fejleszteni, élhetővé, fenntarthatóvá tenni. Magam is Borsod megyében éltem(közel 40 évig), s munkámnál fogva jártam is Szuhafőn, meg a hozzá hasonló településeken - nem 1x, nem 2x.
Örülök, hogy a "kívül állónak" is tetszik!
Idézet
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

cimlap 2018okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 792 vendég böngészi

bav logo kicsi banner