Ring Magazin

Csütörtök, 2018. Október 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Külföld Orosz légierő Szíriában

Orosz légierő Szíriában

E-mail Nyomtatás PDF

syriacimlap001

Az orosz légierő támogatásával foglalta el Abu-Kemált, az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó jelentős szíriai erősségét a damaszkuszi kormány hadserege. A város felszabadítását Szergej Szurovikin vezérezredes, a szíriai orosz katonai kontingens parancsnoka videocsatornán jelentette.

Az orosz hadsereg,  jelenleg folytatja Deir-ez-Zór és Majadín aknamentesítését, a nap folyamán pedig megkezdi ezeket a munkálatokat Abu-Kemálban is. Elmondta, hogy a terroristáknak a városban összpontosított, "meglehetősen nagy" csoportosulását semmisítették meg, ám annak egy része átkelt az Eufráteszen, és északi irányba tart. "Remélem, hogy ott méltó módon fogadják majd őket"- mondta Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter. 
Az utóbbi hetekben az Iszlám Állam rohamos ütemben veszített területeket Szíriában és Irakban, előbbinek a keleti, míg utóbbinak a nyugati területeire szorult vissza. Szíriában a dzsihadisták alig egy hónap leforgása alatt elveszítették Rakkát - amely három évig volt az Iszlám Állam szíriai fővárosa -, az olajban gazdag Deir-ez-Zór tartomány székhelyét, valamint a stratégiai elhelyezkedésű Majadín városát. Irakban már csak az el-Anbár kormányzóságbeli Rava város, illetve csak néhány település maradt az IÁ ellenőrzése alatt.
Megfigyelők, szakértők és az Iszlám Állam elleni harcokban részt vevő katonai parancsnokok is egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a dzsihadisták végnapjaikat élik Szíriában és Irakban.A terrorszervezet felett aratott győzelemmel azonban még nem köszönt be a béke Szíriában. Erre utal, hogy Damaszkusz és Teherán az utóbbi napokban többször jelezte, hogy a kormányerők és szövetségeseik hamarosan olyan területek ellen indulnak, amelyeket még nem a szíriai kormány ellenőriz.
Ezen az Egyesült Államok támogatta kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) által elfoglalt, az Eufrátesz keleti oldalán fekvő területek, köztük Rakka és a szíriai felkelők uralta északnyugat-szíriai Idlíb tartomány értendő, ahol a török hadsereg is jelen van. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya az Egyesült Államokat és Törökországot megszálló erőknek minősítette.

Magyar Távirati Iroda


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

cimlap 2018okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 914 vendég böngészi

bav logo kicsi banner