Ring Magazin

Csütörtök, 2018. Október 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Trump Kínában

E-mail Nyomtatás PDF

donaldtrumpchin01

Japán és Dél- Korea után harmadik ázsiai megállójához, Kínába érkezett ma Donald Trump. Az elnök látogatásának nem titkolt célja az Észak- Koreával kialakult feszült helyzet javítása a térségben. A The New York Times összefoglalója.

Megérkezett Kínába szerdán Donald Trump, azzal a céllal, hogy megkérje vendéglátóját, Xi Jinping kínai elnököt, hogy fokozza a nyomást Észak-Koreára nukleáris és ballisztikus rakétaprogramjaik miatt. Mr. Trump szándéka, hogy meggyőzze vendéglátóját: legalább ideiglenesen zárja el az észak-koreai területekre futó olajvezetékeket; fagyassza be az észak-koreai bankszámlákat Kínában; és küldje haza azt a 10 ezer észak-koreai embert, akik Kínában dolgoznak.

Szakértők valószerűtlennek látják, hogy Xi elnök lépne Trump irányába és hogy alapvetően megváltoztatná Kína kialakult dinamikáját Észak-Koreával. 

 

"Nagy különbségek vannak az Egyesült Államok és Kína közötti  az észak-koreai helyzetről, gondolkodásmódban" -  mondta Yang Xiyu, egy korábbi kínai külügyminisztérium tárgyalója Észak-Koreáról. -Trump egyszerűen gondolkodik Észak-Koreáról is -, hogy ha Kína elzárja az olajat, a nukleáris kérdés meg van oldva.

A pekingi és washingtoni tisztviselők rámutatnak, hogy Kína bizonyos mérhető lépéseket már tett Észak-Koreával szemben. A nukleáris tesztek és az interkontinentális ballisztikus rakéták elindítása után Kína jóváhagyta a szigorúbb szankciókat az ENSZ-ben: megállapodott, hogy megszünteti a bankkötvényeket, véget vet a vegyesvállalatoknak Észak-Koreával, és korlátozza a dízelolaj exportját is. Peking tehát egyetértett azzal, hogy szigorúbb szabályokat követ Észak-Koreával szemben, ám a kőolaj elzárása az egyik legutolsó, legpusztítóbb gazdasági fegyverévé vált. Egyes szakértők kétségessé teszik, hogy Kína messzire menne ebben a kérdésben, ugyanis annak potenciálisan destabilizáló hatása lenne Phenjanra, amelyet Kína igyekszik elkerülni.

Donald Trump látogatása a legmeredekebb próbája az eddigi USA-Kína külkapcsolatoknak - véli a The New York Times. Ugyanis ha Trump mégis meggyőzi Xi-elnököt, akkor a kínai vezető korábban nem látott irányba mozdulhat el az Egyesült Államokkal, ahogyan eddig egyetlen elődje sem.

 

The New York Times 

Fotó: NYT, Donald Trump az Air Force One elnöki külön gép fedélzetén


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

cimlap 2018okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 911 vendég böngészi

bav logo kicsi banner