Ring Magazin

Szerda, 2017. November 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Ők, mind a tizenketten - Ónody Éva könyve

Ők, mind a tizenketten - Ónody Éva könyve

E-mail Nyomtatás PDF

okmindatizenketten konyv Belémivódott egy életre a világraszóló 1956-os magyar forradalom, meghatározta mindenkori magatartásomat, a lehangoló magyar valósággal szemben is. Mondhatni vigasztalóan hatott rám az emlék: Hogy mire nem volt képes ez a nép!! Kicsit a hétköznapjaimat igazgatta a tudatalattiból, ahová befészkelte magát. S nemcsak azért, mert az „ellenforradalmár” bélyeggel engem is elláttak; nem engedtek egyetemre és kirúgtak az óraadó-tanítóiállásomból. A fővárostól több száz kilométerre, a Viharsarok kis falujában, megrendülten éltem át a rádióból sugárzott végtelenül izgalmas és százszor megkönnyezett eseményeket.

onodyeva portre

Az a pár év – 1987-1990 – amikor személyesen megismerhettem őket, a lassan hazalátogató forradalmárokat, – akik a kötél általi halál elől menekültek el az országból, vagy a börtönből szabadultak, – szívszorítóan szép korszak lett az életemben: Szemtől-szembe találkozhattam velük, a számomra még szinte puskaporszagú harcosokkal és rajongással megilletődötten néztem föl rájuk. Valahogyan úgy, mint az ókori görögök tekinthettek isteneik szoborba öntött alakjaira. Magam is csodálkoztam néha, hogy az évtizedek sem törölték ki felnőtt valómból az érettségiző kislányt, aki ’56-ban voltam.
S igen; éppen ők mind a tizenketten előugrottak most a teljes életművemből, akiket valaha megírtam és leveleztem is velük; vagy meg nem írtam ugyan őket, de gyakran gondoltam rájuk. Tizenketten „gyűltek egybe” mint Jézus kiválasztott tizenkét tanítványa, akiket már több mint kétezer éve számon tartunk, Júdással együtt. Hisz ma is elég sok az áruló, miért éppen a forradalmárok között ne lenne egy, akinek ugyanúgy nem lehet megbocsátani, mint ahogyan több ezer évvel korábbinak sem lehetett.
De az igazak emlékét mindvégig tisztelettel őrizzük. Mert ki parancsolhatta volna meg nekünk, – hogy akár a tiltás nehéz évtizedeiben is – ne szeressük őket?
Ónody Éva

Ónody Éva: Ők, mind a tizenketten c. könyvének bemutatója és beszélgetés Battonyán
A szerzőt bemutatja és a beszélgetést vezeti: Dr. Jeney János
Ónody Éva könyvének dedikálása a beszélgetések után.
Időpont: 2017. november 10. 11 óra
Helyszín:5830 Battonya, Fő utca 77. Művelődési Ház

56 logo


(1 értékelés)
 

Egyenesen a csapból (X)

Legyen az akár egy pohár sima víz az intenzív otthoni testmozgás után, dúsan szénsavas víz a barátokkal elköltött vacsorához, vagy egy korty enyhén szénsavas víz a gyerekeknek – most fenségesen hűs és szűrt vizet engedhetünk poharunkba egyenesen a csapból, ízlésünknek megfelelően hűtve, enyhén vagy erősen szénsavasan. Az egyszerűen beszerelhető GROHE Blue Home vízszűrő rendszer tiszta felfrissülést kínál egyetlen gombnyomásra.

Nem kell többé nehéz csomagokat hazacipelni, mert „otthonunkban is fakadhat” tökéletes, tiszta ízű ivóvíz, ami a család és vendégek számára egyaránt élvezetet nyújt. Ám a GROHE Blue Home vizének kiváló íze csak egy a rendszer által nyújtott rengeteg előny közül.

A teljes cikk itt olvasható!

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Csokoládé

A csokoládé - szenvedély. Szenvedély fogyasztani. Szenvedély készíteni. Szenvedély árulni is. Pelle Csilla szenvedélyből és szenvedéllyel nyitotta meg kis üzletét 14 évvel ezelőtt Szentendrén, a belvárosban. Az Édeni Édességek Boltja, ahol mindenből árad a csokiillat és a harmónia, 2017-ben másodszor nyerte el az Év üzlete rangos díjat. Gratulálunk! A tulajdonos legújabb büszkeségei a most érkezett, világhírűvé lett MAGYAR csokoládék (képeinken)

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 733 vendég böngészi

logo negyzetes goourmet