Ring Magazin

Szerda, 2018. Szeptember 19.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Belföld Magyar-portugál tőkealap

Magyar-portugál tőkealap

E-mail Nyomtatás PDF

szijjarto002321A héten kezdi meg működését az East West European Venture Capital Fund, amely tőkealapként Magyarországon és Portugáliában fog befektetni, és új korszakot nyit a két ország gazdasági kapcsolataiban. A kockázati tőkealap befektetői - többek között - az Eximbank Zrt., az OTP Bank Nyrt. és a Mol Nyrt. - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A 20 millió euró - 6 milliárd forint - méretűre tervezett alap a következő 8 évben olyan növekedési potenciállal rendelkező magyar és portugál vállalkozásokba fektet majd be, amelyek az üzleti és a kormányzati szektor digitális átalakítását segítik.

Az alapkezelői feladatokat az Alpac Capital látja el, mely a portugál értékpapír-felügyelet által bejegyzett és szabályozott társaság, és Budapesten és Lisszabonban működtet irodát. Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta, óriási globális verseny bontakozott ki abban, hogy a sikeres digitális átálláshoz szükséges fejlesztéseket és az azokra alapuló beruházásokat hol valósítják meg és kik rendelkeznek majd az új megoldásokkal, amelyek sikeressé tudják tenni az átállást az új világgazdaságra. Kiemelte: ebben a versenyben Magyarország versenyelőnye a kreativitás, a magyar emberek szorgalma, az innovatív gondolkodás és a matematikai tudás. 

 

Szijjártó Péter ismerette: ez a befektetési alap egyedülálló, mert nem passzív, hanem aktív befektetési politikát folytat majd, ez annyit jelent, hogy az alap a forrás kihelyezését követően részt vesz az adott vállalat irányítási strtuktúrájában és segíti, hogy sikeresen tudjon működni. A befektetések elsősorban az informatika és a smart industry területén valósulnak majd meg, mindezek az Ipar 4.0 program támogatását szolgálják - mondta.
A miniszter hangsúlyozta: a magyar nemzetgazdaság szempontjából kifejezetten fontos feltétel, hogy az alap által generált tőke 40 százalékát Magyarországon kell befektetni. Arról is beszámolt, hogy a magyar gazdaságban dimenzióváltás zajlik, ennek belső oka, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatást, a külső pedig a digitalizáció, amely elsöprő lendülettel tört rá a világgazdaságra és azon belül a hagyományos iparágakra, amely közül több is a magyar gazdaság gerincoszlopához tartozik. Hangsúlyozta, hogy az alacsony munkanélküliség "jó kihívást" jelent, amelyet kezelni kell, át kell állítani a beruházásösztönzést és a gazdaságstratégia fókuszát is a mennyiségről a minőségre.
A tőkaalap létrehozásásról kiadott közleményében az Eximbank kiemelte: az alap hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevő vállalkozásokon keresztül szorosabbá váljon a két ország kapcsolatrendszere. A magyar kkv-k előnyt kovácsolhatnak Portugália ibériai, afrikai és dél-amerikai piacokhoz való hozzáféréséből, míg a portugál vállalkozások Magyarország közép- és kelet-európai, baltikumi és közép-ázsiai kapcsolataira építhetnek. Bacsa György, a Mol Csoportszintű Stratégia és Üzletfejlesztés Igazgatója hangsúlyozta: az Alpac struktúra egyedülálló lehetőséget biztosít a magyarországi és regionális társaságok számára a nemzetközi jelenlétük erősítéséhez.
Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: az alap a megfelelő finanszírozási forrással, magas szintű szakmai kompetenciával és üzleti kapcsolatrendszerrel tudja segíteni a kezdő kis és közepes vállalkozások fejlődését.

MTI

Fotó: MTI/ Illyés Tibor


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk szeptemberi száma

amio 2018szept 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 530 vendég böngészi

bav logo kicsi banner