Ring Magazin

Szerda, 2018. November 14.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Magyar Glóbusz Arcvonások Új elnök az Államkincstár élén

Új elnök az Államkincstár élén

E-mail Nyomtatás PDF

maxresdefaultProf. dr. Mészáros József a Magyar Államkincstár frissen kinevezett új elnöke, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi főigazgatója, matematikus, szociológus, egyetemti tanár, a Kereszténydemokrata Népárt politikusa, alapítványi elnök, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Budapesten született 1958. július 17-én, református családba. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte meg matematikusi, majd később, 1985-ben szociológusi diplomáját. 1986-tól az MTA Szociológiai Intézetében, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Szociológiai Tanszékén kezdett el dolgozni. A rendszerváltozás éveiben éppen az Osnabrücki Egyetemen, Németországban vett részt doktori képzésben, de már előtte is aktív tagja volt az értelmiségi szervezkedésnek.Lakásában ún. repülő egyetemeket tartottak.

 

Külföldi tanulmányútja után hazatérve a Surján László, korabeli KDNP elnök által vezetett Népjóléti Minisztériumban alkalmazták. 1994-ben azonban újra visszatért az egyetemi világba, a BME Szociológia Tanszékének docense lett.

1998-ban nevezték ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgató-helyettesének, majd 2000-től az intézmény főigazgatója lett. 2002-től ismét a egyetemi katedrákon tanít, a BME mellett a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának tanára is, majd 2010-ben ismét visszatér a közigazgatásba és ismét főigazgatói kinevezést kap az ONYF élére. 2010-től a mai napig ezt a pozíciót látta el. 2017. november 1-től pedig Varga MIhály kinvezesével a teljes Magyar Államkincstár első embere, elnöke lett.

A politikai tevékenységet mindig is a KDNP-ben fejtette ki. A Giczy György elnöksége idején kirobbant vitákkor őt azonban kizárták a pártból, akkor egyik alapítója lett a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek. Később, miután a KDNP Legfelsőbb Bíróság-i döntés hatására helyreállt, visszatért a pártba. A 2006-os választási programjának szerkesztője volt. Szoros barátságba került az egykori DNP-képviselő Kovács K. Zoltánnal, amelynek révén belefolyt a Barankovics Istvánról elnevezett alapítvány munkájába. Amikor 2006-ban a Barankovics István Alapítvány hivatalosan is a KDNP pártalapítványa lett, őt választották a kuratórium élére, amelyet jelenleg is vezet.

Szociológusként több könyvet publikált és fordított Magyarországról, angol nyelvre.

 

Felhasznált forrás: wikipedia

 

 


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amio 2018nov 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 701 vendég böngészi

bav logo kicsi banner