Ring Magazin

Csütörtök, 2017. November 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Külföld Elég a háborúból!

Elég a háborúból!

E-mail Nyomtatás PDF

papaferencwar001Az emberiség nem tanult a múlt tragédiáiból, a világ ma is háborúban áll, és újabb, még nagyobb háborúra készül - mondta Ferenc pápa. A katolikus egyházfő az olaszországi Nettuno városka második világháborús amerikai katonai temetőjében mutatott be szent misét halottak napja alkalmából. Ebből az alkalomból a béke megőrzéséről és ennek különösen fontos aktualitásáról beszélt.

 

Ferenc pápa a mise előtt csendben imádkozott a temető sírjai között, miközben egy ismeretlen katona, egy olasz származású amerikai és egy zsidó katona sírjánál állt meg. A misén a katolikus egyházfő szabadon mondott beszédet. A háborúk ellen emelte fel szavát, emlékeztetve, hogy Nettuno temetőjében többségében egykori fiatal katonák nyugszanak.
XVI. Benedek pápát idézve a háborút "felesleges mészárlásnak" nevezte. "Elég a háborúból, a háborúval minden elvész, a háború önmagunk elpusztítása - mondta Ferenc pápa. Kijelentette, az emberiség nem tanult a múltbéli háborúk leckéjéből és úgy tűnik, nem is akar belőle tanulni. Úgy vélte, a világ ma is "darabokban zajló" háborúban áll, és újabb, még erősebb háborúra készül.
"A történelemben gyakran megtörtént már, hogy az emberiség azt hiszi, a háborúval új világot teremtenek, tavaszt hoznak, de csúnya, kegyetlen télben találják magukat" - mondta Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy a világnak nem szabad elfelejteni az atombomba pusztította Hiroshima könnyeit.
A Rómától több mint hatvan kilométerre található Nettuno amerikai temetőjében az Olaszországban elesett amerikai katonák nyugszanak több mint 7800 sírban. A szövetségesek Nettuno és a szomszédos Anzio tengerpartján szálltak partra 1944-ben jelentős veszteséget szenvedve. A nettunói temetőt 1956-ban nyitották meg. Ferenc pápa Nettunóból a Fosse Ardeatine egykori római kőbánya emlékhelyére ment, ahol a Rómát megszállt náci csapatok 1944 márciusában 335 foglyot gyilkoltak le egy olasz partizánakció miatti bosszúból. Az áldozatok között volt a magyar Kereszti Sándor is.

Magyar Távirati Iroda

Fotó: ACI


(1 értékelés)