Ring Magazin

Hétfô, 2018. Október 15.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Ütköző Ítélet: altatás közben halt meg egy beteg

Ítélet: altatás közben halt meg egy beteg

E-mail Nyomtatás PDF

altatas anesztezia operacio n

 Felfüggesztett fogházra ítélte pénteken a mosonmagyaróvári kórházban történt haláleset négy vádlottját a másodfokon eljáró Győri Törvényszék. Ezzel helyben hagyták az első fokon eljáró Mosonmagyaróvári Járásbíróság tavaly június 8-i határozatát - tájékoztatta a Győri Törvényszék sajtószóvivője az Magyar Távirati Irodát. Építőipari kivitelezéssel megbízott alvállalkozók álltak bíróság előtt a perben. 

    A mosonmagyaróvári Karolina-kórházban a műtőblokk felújítása után, az orvosigáz-ellátó rendszer műszaki hibája egy 62 éves nő halálát okozta. Fordítva kötötték be ugyanis az  oxigén- és altatógázcsöveket. A kórház vezetője a haláleset utáni napon jelentette be, hogy műtét közben meghalt egy beteg. Ezt követően egy 31 éves nő altatásakor léptek fel komplikációk: a műszer a beteg oxigénhiányos állapotát jelezte, ezért az altatóorvos levette őt a lélegeztető gépről, és a műtétet kézi lélegeztetéssel fejezték be.
 A másodfokú bíróság határozata rámutatott, hogy a végzetes eredményt az első rendű vádlott kisebb szerelési hibája indította el. Az a hiba kiküszöbölhető lett volna egy gázazonossági próbával, amely azonban elmaradt.  A műszaki átadás-átvételi folyamat egyes ütemeiben a vádlottakat külön-külön is és mégis egymásra épülve ellenőrzési kötelezettség terhelte, amelyet a saját területükre vonatkozó foglalkozási szabályok írtak elő számukra. Amennyiben az egymásra épülő ellenőrzési kötelezettségét bármelyik vádlott teljes körűen teljesítette volna, abban az esetben nem halt volna meg a 62 éves nő. 
    Az ügy elsőrendű vádlottja A.Z., akit a kivitelezéssel foglalkozó alvállalkozó bízott meg a műtők gázellátó hálózatának kiépítésével. A másodrendű vádlott, K.B., a kivitelezéssel foglalkozó alvállalkozás ügyvezetője, egyben a munka építésvezetője. A büntetőper harmadrendű vádlottja D. B., a fővállalkozó kft. műszaki igazgatója, az építés felelős műszaki vezetője, a negyedrendű vádlott S. Gy. P. az európai uniós támogatásból megvalósult felújítás projektmenedzsere.
    A büntetőper 2015 októberében indult, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádjával. 

MTI

Fotó: MTI


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

cimlap 2018okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 752 vendég böngészi

bav logo kicsi banner