Close

Oktatási törvény a társulási tanács napirendjén?

Luxembourg, 2017. október 16. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a sajtónak a Külügyek Tanácsának ülése előtt Luxembourgban 2017. október 16-án. MTI Fotó: KKM

Az Európai Bizottság illetékesei nem emeltek kifogást az ellen, hogy az EU-Ukrajna társulási tanács naprendre tűzze az új ukrán oktatási törvény ügyét december elején esedékes ülésén – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői tanácskozását követően.

Szijjártó Péter kijelentette: a kisebbségi jogok nagyon durva megsértése folyik Ukrajnában, Kijev az új oktatási törvénnyel megsérti az Európai Unióval kötött társulási megállapodását is.
A miniszter az uniós külügyminiszterek ülésén kezdeményezte, hogy az EU-Ukrajna társulási tanács nyomatékosítsa, a szerződés alapján Kijevnek a kisebbségi jogokat folyamatosan erősítenie kell.
Szijjártó Péter közölte: sem Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, sem Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos nem emelt semmilyen kifogást.
Mivel a napirendi javaslatokat az uniós bizottság terjeszti elő, Magyarország úgy készül, hogy az ukrán oktatási törvény ügye napirenden lesz a decemberi tanácsülésen – tette hozzá.
Szijjártó Péter az ülés szünetében újságíróknak elmondta, az új ukrán oktatási törvénnyel Kijev nemcsak a kisebbségi, hanem az emberi jogokat is drámai mértékben sérti.
Az ukrán nyelv ismeretének bővítéséhez nem lehet eszköz a kisebbségi nyelvek korlátozása. Az ukrán nyelv oktatásának nem az a módja, hogy elveszik az anyanyelven tanulás jogát. Ez álságos, erre más módszert kell kidolgozni – húzta alá.
Elmondta, az oktatási törvény nyomán – amennyiben érvényben marad – 71 magyar iskola működése lehetetlenül el, ugyanis a tíz év feletti diákokat minden tanítónak ukrán nyelven kell oktatnia, ami iskolabezárásokhoz, elbocsátásokhoz is vezethet.
Szijjártó Péter kijelentette, a magyar kormány kész a konzultációra, de annak sikere azon múlik, hogy a törvénynek azokat az elemeit, amelyek a kisebbségi jogokat „rendkívüli módon sértik” visszavonják, vagy legalább hatályát felfüggesztik.
„Az ukrán kormány és a kárpátaljai magyarok vitájában mi mindig és a végsőkig a magyar közösség mellett leszünk” – fogalmazott a miniszter.

***

Mogherini: az EU tárgyalni fog Ukrajnával az oktatási törvényről

 

Az Európai Unió tárgyalni fog Kijevvel az új oktatási törvényről azt követően, hogy a Velencei Bizottság kialakítja ezzel kapcsolatos véleményét – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően hétfőn.

Egy újságírói kérdésre válaszolva Mogherini megerősítette, hogy az új ukrán oktatási törvény is napirenden volt azon a tanácskozáson, amelyet az uniós külügyminiszterek az EU emberi jogi politikájáról folytattak.
Emlékeztetett: a kisebbségi nyelvoktatást érintő törvényről már folytatott kétoldalú megbeszélést Petro Porosenko ukrán elnökkel New York-ban, az ENSZ szeptemberi közgyűlésén és abban egyeztek meg, hogy az EU és az ukrán hatóságok további egyeztetést tartanak majd a törvény kisebbségi jogokat érintő rendelkezéseiről.
Mogherini beszámolt arról is, hogy a miniszterek tanácsa megerősítette az unió elkötelezettségét az emberi jogok előmozdítása és védelme mellett és arról folytattak tanácskozást, miként lehet a leginkább előmozdítani e jogokat kétoldalú és többoldalú keretek között.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top