Close

Unesco: kilépett az USA

unesco001

Hosszú kapcsolat után elköszön egymástól az ENSZ  Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, valamint az Egyesült Államok. Donald Trump bejelentette kilépési szándukat az UNESCO-ból, tagságuk teljes körűen 2018. december 31. szűnik meg. A szervezet főigazgatója, Irina Bokuva azonnal sajnálatát fejezte ki a hír kapcsán: az UNESCO családja számára ez hatalmas veszteség – kommentálta. 
Az Egyesült Államok és az UNESCO kapcsolata évek óta romlott – és talán ez az egyetlen pont, amiben a demokrata párti és republikánus politikusok is egyetértettek. Washington reformokat sürgetett és Izarel-ellenes politikával vádolta a nemzetközi szervezetet. Végül Barack Obama demokrata elnök kormányzása idején,  2011-ben be is szüntették a kötelező tagsági díj fizetését, amikor a szervezet teljes jogú tagként felvette soraiba a Palesztin Hatóságot. A pénzügyi hozzájárulás nélkül az USA pedig 2013-ban elveszítette szavazati jogát. A jövőben pedig az állandó tagsága helyett megfigyelői státuszt tart fent  Párizsban, a szervezet központjában. 

 

A lefektetett alapelveik értelmében (I. cikkely) az UNESCO fő tevékenysége 1945 óta: „hogy a béke és biztonság fenntartását azáltal segíti elő, hogy a nevelés, a tudomány és a kultúra révén szorosabbra fűzi a nemzetek közötti együttműködést a célból, hogy faji, nemi, nyelvi vagy vallási megkülönböztetés nélkül mindenki számára világszerte biztosítsa az igazság, a törvény és ama emberi jogok és alapvető szabadságjogok tiszteletben tartását, amelyeket az Egyesült Nemzetek Alapokmánya az összes népek javára elismer”. Tehát az UNESCO mandátuma szerint intellektuális és etikai műhelyként, referencia-központként, nemzetközi etikai normák kidolgozójaként és konszenzusteremtő fórumként működnek. 

 unesco3

 Az UNESCO, az 1945-ös megalakulását követően a kezdeti években segítette a második világháborúban elpusztult iskolák, könyvtárak és múzeumok újjáépítését, valamint intellektuális fórumként is funkcionált, ami az információáramlást és a tudományos ismeretek megosztását tette lehetővé. Az 1950-es és 70-es évek között a szervezet tagállamainak száma gyorsan megnövekedett, köszönhetően a függetlenségüket frissen elnyerő államok csatlakozásának. Az új tagállamok hozták magukkal a saját nehézségeiket, így a szervezeten belül előtérbe került például az alul-iskolázottság problémája, amelynek leküzdése a mai napig az egyik kiemelt prioritás, illetve a mély szegénység világszíntű problémája. A 37. Általános Konferenciája 2013. november 12-én második négyéves ciklusra is megválasztotta főigazgatót. Az első négyéves ciklus során Irina Bokova irányításával valójában elindult az UNESCO megreformálása, valamint a szervezet két átfogó témára koncentrált: a békekultúra megteremtésére és a fenntartható fejlődés elősegítésére. A szervezet különböző nemzetközi egyezmények mentén és az Általános Konferencia döntése alapján nemzetközi kormányközi bizottságokat és szakértői testületeket tart fenn, amelyek az adott programot irányítják. A tagállamok igényei alapján a párizsi titkárság kétéves munkaterv szerint dolgozik, pályázatokat írnak ki képzési programokra, ösztöndíjakra, civil szervezetek támogatására, de konferenciákra, kutatásokra, kiadványokra és szakértői munkák finanszírozására is, melyek több tagország által közösen támogatott akciók, vagy nemzeti programok. A szervezet keretegyezményeket hoz létre szektorain belül adott célok elérése érdekében, amelyekhez a tagállamok csatlakozhatnak. Az államok hozzájárulásaiból létrehozott alapokból történik az egyes pályázatok finanszírozása.

599724854

A világ egyik legbefolyásosabb asszony, Irina Bokova – csalódott az USA kilépése miatt. 

A világ legbefolyásosabb asszonyaként tartják számon, Irina Bokovát, UNESCO főigazgatóját, aki bolgár, 1952. július 12-én Szófiában született. Moszkvában végzett, majd Washingtonba került. Anyanyelvén kívül angolul, franciául, spanyolul és oroszul beszél. 2009. november 15. óta ő áll a szervezet élén, eddig kétszer választitták meg, legutóbb 2013-ban újból. Ő az első nő és az első kelet-európai vezetője is a szervezet. Korábban Bulgária nagykövete volt több országban. Az UNESCO főigazgatójaként Irina aktívan részt vesz a minőségi oktatás szervezésében világszerte, valamint fő irányelve a nemek közötti egyenlőség, a béke tartós alapjainak megerősítése. Tevékenyen részt vesz a tudományos életben számos nemzet kitüntette és egyetemek adományoztak díszdoktori címeket számára. Ő irányítja a globális kampányokat az ifjúság radikalizálódás ellen, az erőszakos szélsőségekkel szemben, valamint a gyűlöletbeszédek és diszkrimináció ellen harcol. 

 

Források: MTI, Wikipedia, UNESCO 

Fotó: Getty Imgaes, UNESCO archívum

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top