Ring Magazin

Kedd, 2018. Szeptember 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Magyar Glóbusz MAGYAR GLÓBUSZ Göncz Árpád: unokája visszatér a politikában

Göncz Árpád: unokája visszatér a politikában

E-mail Nyomtatás PDF

gonczarpad0001Erkölcsi és politikai késztetést éreztem, hogy „plebejus” államfő legyek, aki a magyar politikai élet színpadára képes visszahozni a mosolyt, - mert anélkül nemcsak politizálni, hanem élni sem lehet,... Nézzék el, hogy nem mondom el mindazt, amit manapság mondani illik - nem beszélek a múlt bűneiről, a hibákról, amiket elkövettünk - igenis mi, mindannyian, mert emberek vagyunk, esendők. A történelmet nem mi csináljuk, hanem a történelem formál mibennünket, s a történelem jégverése ellen nem kötöttünk biztosítást - Göncz Árpád egykori köztársasági elnökünk szavai ezek. Halálának második évfordulóján Budapesten idézték meg alakját a harmadik kerületben,egykori lakóhelyén, ahol társadalmi összefogással és önkormányzati támogatással szobort avattak tiszteletére. Az eseményen unokája, Benedek Márton  is résztvett és bejelentette: nagyapja nyomdokaiba lép. Indul a 2018-as választásokon, a Momentum színeiben. 

 

 A budapesti szoboravatás szervezői azt kérték: mindenki csak egyetlen szál virágot hozzon, emlékezésül.

gonczszobor2

- Vagyon nem maradt utána, csak egy pazar könyvtár, melyet egy Bécsi úti emléklakásban szeretnénk majd a látogatók elé tárni.  - idézte emlékét unokája, Benedek Márton, aki a napokban megjelent írásában hosszan taglalta döntését, illetve Nagyapja szellemi örökségét is: A közösségi médiában látott komoly érdeklődésre felfigyelve, és látván, hogy a helyi fideszes többségű önkormányzat is hozzájárult a szobor finanszírozásához, eltűnődtem, miként lehetséges, hogy nagyapám emléke a mai napig képes ennyi embert megmozgatni? Mik voltak azok az értékek, melyeket polgártársaink vele azonosítanak - és esetleg hiányolnak a mai politikából?A legfontosabb talán a másik ember iránti őszinte érdeklődése volt. Nagyapám bárkivel képes volt emberi kapcsolatot létesíteni; odafigyelt és reflektált arra, amit beszélgetőpartnere mondott neki; és elnökként is személyesen válaszolt minden neki címzett levélre. Beszédei kifejezték azt a másik iránti tiszteletet, melyet oly sokan hiányolunk mai közéletünkből.

Goncz Arpad Jovanovics Gyorgy

Jovanovics György szobrász - a készülő műalkotással

- Nagyapám példaértékűen hitt a demokráciában, a demokratikus alapjogokban, mindenben, ami emberi, és mindezt minden rendszerben képes is volt képviselni. Emiatt is lehetett ő a köztársasági elnök... Bár mindig vallotta, ha Bibó István élt volna, akkor ez a tisztség őt illette vona. Önmagát mindig is a Bibó eszmerendszer követőjének tekintette - mesélt az esemény kapcsán. Benedek Márton,

gonczarpad005

A Szegedi Tudományegyetem két épülete közötti sétányt Göncz Árpádról nevezték el - az angol fordító- és tolmácsképzést alapította meg itt a néhai köztársasági elnök

Unokája, Benedek Márton jelenleg Brüsszelben él, az Európai Bizottságban dolgozik, legutóbb témája ép a menekültválság kérdése volt. Korábban José Manuel Barroso egykori bizottsági elnök tanácsadója volt. A felesége német származású, de mindketten Magyarországon képzelik el közös jövöjüket. Az esemény kapcsán bejelentette: indul a 2018-as választásokon.

benedekmarton001

" A Momentum számomra olyan lendületet képvisel, ami mögé szívesen odaállok "  - Benedek Márton

 

Fotók: MTI, 

Forrás: gonczarpad.hu, kettosmerce.hu,  Szegedi Tudományegyetem

 

 


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk szeptemberi száma

amio 2018szept 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 425 vendég böngészi

bav logo kicsi banner