Close

Göncz Árpád: unokája visszatér a politikában

gonczarpad0001

Erkölcsi és politikai késztetést éreztem, hogy „plebejus” államfő legyek, aki a magyar politikai élet színpadára képes visszahozni a mosolyt, – mert anélkül nemcsak politizálni, hanem élni sem lehet,… Nézzék el, hogy nem mondom el mindazt, amit manapság mondani illik – nem beszélek a múlt bűneiről, a hibákról, amiket elkövettünk – igenis mi, mindannyian, mert emberek vagyunk, esendők. A történelmet nem mi csináljuk, hanem a történelem formál mibennünket, s a történelem jégverése ellen nem kötöttünk biztosítást – Göncz Árpád egykori köztársasági elnökünk szavai ezek. Halálának második évfordulóján Budapesten idézték meg alakját a harmadik kerületben,egykori lakóhelyén, ahol társadalmi összefogással és önkormányzati támogatással szobort avattak tiszteletére. Az eseményen unokája, Benedek Márton  is résztvett és bejelentette: nagyapja nyomdokaiba lép. Indul a 2018-as választásokon, a Momentum színeiben. 

 

 A budapesti szoboravatás szervezői azt kérték: mindenki csak egyetlen szál virágot hozzon, emlékezésül.

gonczszobor2

– Vagyon nem maradt utána, csak egy pazar könyvtár, melyet egy Bécsi úti emléklakásban szeretnénk majd a látogatók elé tárni.  – idézte emlékét unokája, Benedek Márton, aki a napokban megjelent írásában hosszan taglalta döntését, illetve Nagyapja szellemi örökségét is: A közösségi médiában látott komoly érdeklődésre felfigyelve, és látván, hogy a helyi fideszes többségű önkormányzat is hozzájárult a szobor finanszírozásához, eltűnődtem, miként lehetséges, hogy nagyapám emléke a mai napig képes ennyi embert megmozgatni? Mik voltak azok az értékek, melyeket polgártársaink vele azonosítanak – és esetleg hiányolnak a mai politikából?A legfontosabb talán a másik ember iránti őszinte érdeklődése volt. Nagyapám bárkivel képes volt emberi kapcsolatot létesíteni; odafigyelt és reflektált arra, amit beszélgetőpartnere mondott neki; és elnökként is személyesen válaszolt minden neki címzett levélre. Beszédei kifejezték azt a másik iránti tiszteletet, melyet oly sokan hiányolunk mai közéletünkből.

Goncz Arpad Jovanovics Gyorgy

Jovanovics György szobrász – a készülő műalkotással

– Nagyapám példaértékűen hitt a demokráciában, a demokratikus alapjogokban, mindenben, ami emberi, és mindezt minden rendszerben képes is volt képviselni. Emiatt is lehetett ő a köztársasági elnök… Bár mindig vallotta, ha Bibó István élt volna, akkor ez a tisztség őt illette vona. Önmagát mindig is a Bibó eszmerendszer követőjének tekintette – mesélt az esemény kapcsán. Benedek Márton,

gonczarpad005

A Szegedi Tudományegyetem két épülete közötti sétányt Göncz Árpádról nevezték el – az angol fordító- és tolmácsképzést alapította meg itt a néhai köztársasági elnök

Unokája, Benedek Márton jelenleg Brüsszelben él, az Európai Bizottságban dolgozik, legutóbb témája ép a menekültválság kérdése volt. Korábban José Manuel Barroso egykori bizottsági elnök tanácsadója volt. A felesége német származású, de mindketten Magyarországon képzelik el közös jövöjüket. Az esemény kapcsán bejelentette: indul a 2018-as választásokon.

benedekmarton001

” A Momentum számomra olyan lendületet képvisel, ami mögé szívesen odaállok ”  – Benedek Márton

 

Fotók: MTI, 

Forrás: gonczarpad.hu, kettosmerce.hu,  Szegedi Tudományegyetem

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top