Ring Magazin

Szerda, 2018. Szeptember 19.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Egy producer - bukás Hollywoodban

Egy producer - bukás Hollywoodban

E-mail Nyomtatás PDF

producers001

Fülsiketítő ez a hallgatás - ezt a bejegyzést tette közzé az egyik érintett közösségi oldalán, a Hollywood-ban most kirobbant botránnyal kapcsolatosan. Évtiztedek óta elhallgatott tényekre bukkant a The New York Times, az USA egyik legsikeresebb film produceréről. Harvey Weinstein olyan filmeket jegyzett, mint a Szerelmes Shakespeare, a Kill Bill, a Ponyvaregény, Chicago, az Angol beteg, Árvák hercege... Nagy nevek, óriási sikerek állnak mögötte, a Miramax stúdió alapítója, a Demokrata párt nagy támogatója - akinek most sorra utasítják vissza korábbi ajánlatait és szó szerint utalják vissza pénzügyi támogatásait. A bortány hátterében nők zaklatása áll. Húsz év elhallgatott titkaira derített fényt a The New York Times, ahogy ők írják: Hollywood suttogott titka volt ez a történet. 

Ami Hollywoodban történik az maradjon is ott - tartja magát a helyi mondás. Hozzátéve: - Hollywood megvédi az övéit - hozzáértők ezzel az állásponttal magyarázzák, hogy egy jótékonysági ikonnak tartott szakmai hősük feje most, évtizedek hallgatása után hull porba. Harvey Weinstein ugyanis 1989 óta az amerikai filmgyár része. Szexuális zaklatásai pedig korántsem újkeletűek. Nők tucatjai, színésznők, egykori munkatársai jelezték most, hogy viselkedése számos esetben sértő volt, tolakodó, sokszor erőszakos és túlment a határokon. Nyolc esetben igazolhatóan is százezer dollárokat fizetett nőknek azért, hogy mindez titokban is maradjon. 

A félelem - jelölte meg az évtizedes hallgatás okát hollywood-i filmipari szakembere. - Hatalmas bátorságra volt szükség ahhoz, hogy ezek a nők vállalják a velük szembeni erőszakot. Weintsein rettentően befolyásos ember, széles körben rengeteg barátja van. A nagypolitikában is... - említette. A lap példaként felhozta, hogy a producer saját cégében korábban gyakornokként alkalmazta Barack Obama első szülött lányát, Malia Obamat is. Évek óta komoly összegekkel támogatta a demokrata pártot, Hillary Clinton kampányában nem is titkoltan vállalt óriási szerepet. Korábbi stúdiója, a családi alapon szervezett Miramax filmjei 249 Oscar jelölést kaptak és 60(!) arany szobrocskát hoztak el. Mindezekkel együtt is, magatartását és viselkedését most Donald Trumpéhoz hasonlítják - arogáns, soviniszta. 

 

producers

A producerek - a nagysikerű darab Harvey Weinstein munkájának köszönhetően került a Brodway színpadra.

Hollywood hallgat - fülsiktetítően, ahogy írta az egyik érintett a bortányról. Washington és New York ezen közben viszont szinte azonnal válaszolt: támogatottak, demokrata párti politikusok sorra utalták vissza a Weinsteintől kapott összegeket. Pontosabban nem is neki, hanem vagy női jogvédő szervezeteknek, vagy egyéb rászoruló családvédelmi segélyszervezeteknek adták a pénzeket. Közöttük Elizabeth Warren szenátor asszony is ugyanezt tette, akit a 2020-as elnök választás nagy esélyesének tartanak Trump-al szemben. Több tízezer dollárt utaltak a napokban Weinstein támogatói pénzeiből korábbi támogatottjai.  A producer előbb védekezett - alaptalannak nevezte a The New York Times vádjait, majd támadott és perrel fenyegette meg az újságot, végül pedig egy közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kér, múltja minden hibájáért. 

producers003

Harvey Weinstein: bocsánat, megjavulok - nyilatkozta

Weinstein olyan mai nagy neveket segített a pályára, mint Matt Dameon, Ben Affleck, ( Árvák hercege, Good Will Hunting) Gwyneth Paltroow, ( Szerelmes Shakespeare). De ő állt elsőként a Ponyvaregény forgatókönyve mellé, majd lett producere Tarantino valamennyi későbbi filmjének is. 

The New York Times 


(0 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent az A Mi Otthonunk nyári száma

cimlap 2018julius 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 280 vendég böngészi

bav logo kicsi banner