Close

A napok romjai – irodalmi Nobel díj

irodalminobel001

 

Nem okozott különösebb meglepetést idén az irodalmi Nobel-díj, melyet a japán származású brit író, Kazuo Ishiguro kapott. Amíg tavaly óriási meglepetésre (és  azóta is sokat vitatottan) Bob Dylan lett a nyertes, idén az ítélő bizottság úgy tűnik ragaszkodott a papírformához: a hagyományos keretek között maradva, a szép szövésű lírája miatt népszerű Ishuguro kapta a Nobel-díjat. Neve évek óta ott szerepelt az esélyesek listáján. Írásait Kafka és Proust műveihez hasonlítják és azok finom keverékeként jellemezik.

Második regényével, A napok romjai-val, 1989-ben, rögtön megnyerte az irodalmi Nobel díjjal szinte azonos értékű Booker díjat. A könyvből szinte azonnal film is készült, amelyet 8 Oscar díjra jelöltek, Anthony Hopkins és Emma Thompson főszereplésével. A mélyérzésű, szófukar komornyik és egy visszahúzodó komorna szépszövésű története, a formálodó II. világháború nehezülő éveinek angol arisztokráciájának világában, majd az idős kor küszöbén. Az elhagyott álmok, a csendben elosont és másoknak áldozott évek, a meg nem élt szerelmek, melyeknek romjain azért még bármi újjá születhet? Anthony Hopkins csodálatos alakítása emelte ki és tette még emlékezetesebbé a regényből készült filmet. 

 covers 95652

Ishiguro Japánban született, Nagasaki városában, 1954-ben, majd 6 éves korában költözött családjával Angliába. A japán érzelmeim és a brit világ, ami körülvett, egyaránt formált, úgy érzem kettős identitású vagyok – vallja magáról Kazuo. Bízom benne, hogy a díj valami jót hoz a világ számára is, hiszen annyi bizonytalanság van mostanában körülöttünk – nyilatkozta. Csodálatos érzés számomra, hogy a legnagyobbak nyomdokaiban járhatok.

 

Napok romjai című film elréhető itt:  http://videa.hu/videok/film-animacio/napok-romjai-teljes-film-aX4bXpb8HfCt0eaA

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top