Ring Magazin

Szerda, 2018. Szeptember 19.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA A napok romjai - irodalmi Nobel díj

A napok romjai - irodalmi Nobel díj

E-mail Nyomtatás PDF

 irodalminobel001

Nem okozott különösebb meglepetést idén az irodalmi Nobel-díj, melyet a japán származású brit író, Kazuo Ishiguro kapott. Amíg tavaly óriási meglepetésre (és  azóta is sokat vitatottan) Bob Dylan lett a nyertes, idén az ítélő bizottság úgy tűnik ragaszkodott a papírformához: a hagyományos keretek között maradva, a szép szövésű lírája miatt népszerű Ishuguro kapta a Nobel-díjat. Neve évek óta ott szerepelt az esélyesek listáján. Írásait Kafka és Proust műveihez hasonlítják és azok finom keverékeként jellemezik.

Második regényével, A napok romjai-val, 1989-ben, rögtön megnyerte az irodalmi Nobel díjjal szinte azonos értékű Booker díjat. A könyvből szinte azonnal film is készült, amelyet 8 Oscar díjra jelöltek, Anthony Hopkins és Emma Thompson főszereplésével. A mélyérzésű, szófukar komornyik és egy visszahúzodó komorna szépszövésű története, a formálodó II. világháború nehezülő éveinek angol arisztokráciájának világában, majd az idős kor küszöbén. Az elhagyott álmok, a csendben elosont és másoknak áldozott évek, a meg nem élt szerelmek, melyeknek romjain azért még bármi újjá születhet? Anthony Hopkins csodálatos alakítása emelte ki és tette még emlékezetesebbé a regényből készült filmet. 

 covers 95652

Ishiguro Japánban született, Nagasaki városában, 1954-ben, majd 6 éves korában költözött családjával Angliába. A japán érzelmeim és a brit világ, ami körülvett, egyaránt formált, úgy érzem kettős identitású vagyok - vallja magáról Kazuo. Bízom benne, hogy a díj valami jót hoz a világ számára is, hiszen annyi bizonytalanság van mostanában körülöttünk - nyilatkozta. Csodálatos érzés számomra, hogy a legnagyobbak nyomdokaiban járhatok.

 

Napok romjai című film elréhető itt:  http://videa.hu/videok/film-animacio/napok-romjai-teljes-film-aX4bXpb8HfCt0eaA

 


(1 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent az A Mi Otthonunk nyári száma

cimlap 2018julius 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 292 vendég böngészi

bav logo kicsi banner