Close

Exponált irodalom

keletieva003

Keleti Éva fekete-fehér fotográfiáiból nyílik rendhagyó kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas fotóművész néhány ismertebb képe mellett eddig még soha sem publikált műveit láthatja a közönség, valamint a művészetét feldolgozó kiadványokat, újságcikkeket. Az Exponált irodalom címet viselő tárlat október 5-től megtekinthető.

A magyar irodalmi élet jelentős alakjairól, a hazánkban járt hírességekről évtizedeken át készültek Keleti Éva jellegzetes fotói. Ezek javarészt nem hagyományos író- és művész portrék, hanem a 20. század második felének ellentmondásos világáról képet rajzoló fotóművek. Elgondolkodtató látvány például Ady barátja, Dutka Ákos igazi derűje Máriaremetén, vagy a Kádár Jánossal beszélgető Németh László, a bohém Tersánszky és a szigorú John Steinbeck. A fényképek mellett látható lesz a Keleti Éváról eddig megjelent csaknem összes kiadvány, újságcikk s az általa szerkesztett kötetek is.

keletieva002

Keleti Éva fotográfus, képszerkesztő, a hazai kulturális élet meghatározó egyénisége, Kossuth- és Prima Primissima-díjas művész. A magyar fotográfia nagyasszonya 1931. augusztus 18-án született Budapesten. Már a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Munkásságának jó része a hazai színháztörténet és táncművészet közelmúltjának kiemelkedő előadásait örökíti meg. A művészet szinte minden területéről, így az irodalomból is, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait köszönhetjük neki. Dolgozott többek között az MTI-nél, az Új Tükör-nél, ahol képszerkesztőként lehetőséget adott a szakma szinte minden korosztálya és művészi irányzata számára a megjelenésre. Az Axel Springer Magyarország kebelében, majd önálló vállalkozásként működő Europress képügynökség vezetőjeként vonult vissza a napi munkától.

keletievacimlap01

A kiállítás kurátora Szarka Klára, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke, a tárlatot megnyitja Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és Fodor Péter, a Szabó Ervin könyvtár főigazgatója nyitja meg. 

A tárlat színhelye: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgaléria, Budapest, 1088., Szabó Ervin tér 1. 

Látható október 5 – november 3. 

 

Keleti Éva csodálatos szakmai vallomását itt olvashatják magazinunkban: 

http://ringmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=40851:qeljegyeztem-magamat-a-szinhazzal-q&catid=328:lapozgato&Itemid=668

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top