Ring Magazin

Szerda, 2018. November 14.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód OTTHON Kamasz, kék kabátban

Kamasz, kék kabátban

E-mail Nyomtatás PDF

 kamaszkorsban003

Ott állt télikabátban a Héven - és rendíthetetlen volt, akárcsak Andersen ólomkatonája a mesében. Óriás kék bőrönd gurult mellette, hátán hátizsák tele tömve, kezében gyűrött zacskók. És persze a télikabát - nyárias idő van, kora este, napközben még 31 fokot mértek... Panasz-korban van. Kamaszodik. Lehet 17 éves. Vajon hova tart - itt a felnőttkor küszöbén, merre bukdácsol ép begombolt téli kabátban? 

Az utazóközönség nem veszi észre, nem reagál rendíthetetlenségére. Ahogy ott áll, sziklaszilárdan a tömegközlekedésben. A péntek esti meleg közönyben, talán a hét törpe is lehetne. Egyszerre. Az sem biztos hogy feltünne, bárkinek. Pedig fojtott haragja némán is sugárzik. Áll, rendíthetetlenül, a futó tájat követi. Két megàlló múlva ül le - a babakocsiknak szánt ülésekre, egyszerre kettőre a bőröndjének külön helyet szorítva. Télikabátja szekrényszagot áraszt

- Na, Hello - mondja kamaszul már a telefonba. A téli kabátot fél kézzel gombolja - hát na ja... Hallod...- meséli. -  Aha most megyek. Igen, elköltözöm. Aha...- kamasz kötőszavakkal hadarja. - Naaa, végig a buszon, két szatyor, táska, cipeltem. Meg persze télikabátban! - Megnyugszom, ő is tudja.

Elképzelni könnyű amiről kamaszkodik, amit kamaszul elmond és panaszkodik - amit próbál a telefonba elhadarni. Sok holmi, nagy indulat, óriás bőrönd és az-ide-vissza-én-ugyan-nem-jövök-többet dühe.

Hát ezért a télikabát ? Költözés. Hiszen az ember nem megy el csak úgy, 16-17 évésen akár "örökre" is, egy nyár este, téli kabát nélkül. - A tankönyveimet persze otthagytam... - folytatja a telefonba.

Logikus. Az ember ennyi évésen mi mást és hogyan tehetne. Télikabátban, nyárias este, a tanév idején: mint otthagyni a tankönyveit. Anya-apa kötelék nincs, szakad, vagy a szakító próbáját éli. Már ép nem volt aki rászóljon, a tankönyveeiiid, aki utána szaladjon, hogy inkább ezt a pulcsiiit és ne még a télikabátot... Nem volt senki, aki utána szaladt? Még ne tedd - még nincs itt az ideje. Csak a sarokig fuss inkább, járd körbe a házat, a tömböt, a nappalit, de gyere-vissza-kérlek, ha lehűlt a láz. 

Anya vagyok - igyekszem megérteni. Mi történik?? Vajon meddig tart ilyenkor az örökké...

- Hát nem tudom, hallod, úgy volt, apámtól jah... - félszavak újra, negyedekké harapja időnként. Telefonál. Leteszi. Mást hív. Higgadtabb.Tájékoztat, majd-hívlak-ol kamaszul. Majd bulit szervez. Végül csendben magába mélyed pár percet. Leveszi a kabátját. Újra telefonál ... 

kamaszkorszak01

És kibukik a szög a zsákból, itt a tömegközlekedésen megtudok mindent,  előszivárog a kamasz panasz-történet. Egy leendő férfiember kamaszkorában egy fejezet - talán nem is az első - amikor gyermekkorából már kinőve, a felnőtteknek kijáró akarattal, billegve a két korszaka között határozott és döntött - Apám mondta, hogy pakoljak el a fotelből. Mondtam jó, majd, okay. Aztán bejött megint és mondta hogy háromig számol. Hát elszámolt. Én meg semmi... Úgyhogy elköltöztem. Most megyek Anyámhoz, jah... 

Logikus.

Logikus? 

 Fázold Helga 

Induló sorozatunk, a Tini világ , anyák, szülők és szakemberek véleményeit igyekszik összegyűjteni az egyik legnehezebbnek tartott időszakról, gyermekünk kamaszkoráról. 

Következő cikkünk a Tini Világban: a Kamasz anyák 11+ parancsolata ( "Ne hagyd magára, Ne gondold, hogy Rád haragszik....")

 

 


(1 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amio 2018nov 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 716 vendég böngészi

bav logo kicsi banner