Close

Békenap

peacebell001

A II. Világháború befejezése óta egyetlen nap sem telt el úgy, hogy valahol ne lett volna fegyveres küzdelem bolygónkon. Ötezer év alatt több, mint 15 ezer háború zajlott le. Szeptember 21. a Nemzetközi Békenap – 1982-ben az ENSZ jelölte meg, a világszervezet szándékai szerint 2001 óta pedig a globális tűzszüneti nap és az általános erőszakmentesség napja is. A béke iránti tiszteletünk jeléül erre a napra mindenhol szüntessék meg az egymás közötti ellenségeskedést – fogalmazta szándékait határozatában az ENSZ közgyűlés. New Yorkban hagyományosan ezen a napon kongatják meg a béke harangját, melyet az Egyesült Államok japán gyerekektől kapott ajándékba…

Szálljon messze minden esztendőben ennek a harangnak a csengő hangja – fogalmazta meg az ENSZ korábbi főtitkára, a Ban Ki-Mun, akit a Koreai Köztársaságból választottak a szervezet élére, és ez év elejéig töltötte be tisztségét, Kofi Anan utódjaként. AZ ENSZ 1982 óta törekszik arra, hogy ezzel a nappal hívja fel a figyelmet a béke fontosságára világszerte. A békére való emlékezésnek és a béke megőrzésének napja legyen szeptember 21. az emberek és a nemzetek közt állítson emléket és tüntessen el minden szakadékot – hírdeti. Valahányszor megszólal ez a japán harang, csengő üzenetet hordozzon. Üzenetet az egész emberiségnek: a béke igen becses érték. Nem elég vágyakozni utána.

peacebell002

A békeharang ceremónia 

A harang japán gyerekek ötelete alapján és felhívására készült, 60 nemzet gyermekeit szólították meg és kérték meg őket, hogy pénzérméket gyűjtsenek hazájukból. Az érmékből harangot öntöttek és a gyermekek ajándékaként, a béke szimbólumaként adományozták New York városának. A 2017-es esztendőben az ENSZ üzenete ezen a napon, az Együtt a békéért: tiszteletet, biztonságot és méltóságot mindenkinek – hirdette ki Antonio Gutteres az ENSZ jelenlegi főtitkára.

Szőlőszemben alszik így a bor, ahogyan te bennünk rejtezel – írja Radnóti a békéről ( Himnusz a békéhez )

Felhasznált forrás: UN 

Fotó: peace bell / UN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top