Close

Kémelhárítóknak kedvezménnyel…

russianhacker

Orosz a történet, de amerikai kémfilmek forgatókönyvébe illik – és a valóság írta. Oroszul. Mozkvában tegnap elítéltek egy hacker csoportot, amelyik feltörte majd el is árverezte neves orosz politikus elektronikus, személyes levelézést. Az árveréseken államtitkokat bocsátottak licitre, kikiáltási ár nem volt elég magas, volt aki rálicitált. A vevők személye, a bírósági tárgyalás során is rejtve maradt.

Háromévi börtönre ítélték orosz hackercsoport két tagját  a moszkvai városi bíróságon, személyiségi jogokat és államtitkot sértve. A két elkövető, Alekszandr Filinov és Konsztantyin Tyeljakov, ellenük a vád: összeesküvés nyomán vagy csoportosan, nyereségvágyból elkövetett, számítógépes információhoz való jogtalan hozzáférés. A zárt tárgyaláson a bíróság a Filinovnál házkutatás során talált 70 ezer euró elkobzása mellett döntött. Filinov, aki a csoport tagjai közül egyedüliként nem ismerte el bűnösségét, jelezte fellebbezni szeretne az ítélete ellen.

A Saltaj-Boltaj csapat először 2013 decemberében hallatott magáról, amikor kiszivárogtatta az internetre Vlagyimir Putyin elnök, később hitelesnek bizonyult újévi üdvözlő beszédét. 2014-ben a csoport azzal keltett feltűnést, hogy magára vállalta a felelősséget azért a Dmitrij Medvegyev kormányfő Twitter-profilja elleni támadásért, amely során bejelentették a miniszterelnök lemondását és bocsánatkérését a kormányzati intézkedések miatt. Medvegyev nevében bírálták az országot, a vezetést és azt írták: Oroszország visszasüllyedhet az 1980-as évekbe, ami szomorú. Ha ez a kollégáim célja a Kremlben, akkor hamarosan elérjük – állt Medvegyev oldalán mindaddig, amíg a szakemberek ki nem törölték a tartalmát.
Sajtóértesülések szerint az orosz biztonsági szolgálatok akkor vesztették el végképp a türelmüket, amikor a hackerek 2015 augusztusában közzétettek egy Szergej Sojgu védelmi miniszter számára kínos levelet. Mint kiderült, a számítógépes bűnözőknek sikerült hozzáférniük a katonai tárca egy női alkalmazottjának elektronikus levelezéséhez, amelyben titkos információkat tartalmazó, kódolatlan dokumentumok is voltak. A hackerek 3,5 millió rubeles (mintegy 16 milliós forint) kikiáltási áron kínálták fel az iratokat az általuk létrehozott „információtőzsdén”, a kémelhárítóknak 50 százalékos kedvezményt kínálva. Az információt végül egy hivatalosan nem nevesített vásárló vette meg.
A Saltaj-Boltaj „áldozatai” között egyaránt volt vezető banki tisztségviselő, neves televíziós műsorvezető, az orosz államfő környezetében dolgozó tisztségviselő, tanácsadó, valamint Natalja Tyimakova miniszterelnöki szóvivő is. A csoport által megszerzett anyagok egyébként kiindulópontjául szolgáltak annak a világhálóra tavasszal feltöltött videónak az elkészítéséhez, amelyben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egymilliárd euró nagyságrendű korrupcióval vádolta meg Medvegyevet.
Vlagyimir Anyikejev egyébként az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) általi kihallgatásán elismerte, hogy több általa közzétett anyagot meghamisított. A csoport blogját és Twitter-profilját Oroszországban korábban hozzáférhetetlenné tette a médiafelügyelet.

( A Saltaj-Boltaj a csoport neve, a Humpty Dumptynak, azaz Tojás Tóbiásnak, az angol gyerekversek emberarcú tojásfigurájának orosz neve)

Forrás: MTI

  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top