Close

Hősök neje

hosoknejecimlap

Minden sikeres férfi mögött ott áll a nő – tartja a mondás. Na de hol vannak a mieink? – tette fel a kérdést a Lilith Öröksége Művészeti csoport. Megvannak a hőseink, sőt a hős őseink és őseink hősei is, de hova lettek a nejeik? Errre kereste a választ a Hősök neje című kortárs művészeti kiállításával 3 alkotó. 

A Hősök tere szobrai minden magyar emberben élő kép – fogalmazták meg tájékoztatójukban – a látogatók pedig elfogadják, hogy a magyarok együtt élnek a Hősök tere képével és meg sem kérdőjelezik, fel se merül bennük, hogy hol vannak a hősök nejei? Egyedül Mária Terézia vívta ki magának a megtiszteltetést, hogy az utókort is emlékeztesse tetteire, nőként. Persze volt, aki fiatalon elhunyt, és volt, aki a történelemi feljegyzések pontatlansága miatt veszett homályba. Ám a nőket ábrázoló szobrokat az egész országban kutatni kell – írták. Köztereinken a nők szobrai a szépséget és az erotikát képviselik, esetleg szentként találkozunk velük, ez szimbolikusan és általánosan is felvet bennünk, női művészekben kérdéseket: a sikeres pályafutás, királyok feleségeiként, társként, anyaként nem elegendő, hogy beleférjenek a vizuális kultúránkba?

Három alkotó, Kusovszky Bea, Fajgerné Dudás Andrea és Oláh Orsolya igyekezett választ találni erre. Nők a nőkről, nők az elfeledett nőkről és nők a leendő nőkről – azaz a művészet leendő modelljeiről, így lehetne összefoglalni a kiállítás fő gondolatát, amely természetesen nem csak nőknek szól. A tárlat életre álmodói évek óta művészetükben igyekeznek megmutatni társadalmunk nő-kérdéseit, ebbe engednek most betekintést az érdeklődőknek.

Hősök Neje – megtekinthető szeptember 28-ig, a Latarka Galériában, ( Budapest. Andrássy út 32)   

Az eseményt támogatta a Partizán Műteremház, PP Center, ArtKartell és a Lengyel Intézet

 

A három alkotó közül, Fajgerné Dudás Andreáról és különös alkotásairól olvashatnak elsőként bővebben magazinunk Életmód rovatában, Női igen a női nemre címen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top