Close

Boldog Születésnapot!

richardgere008

A Dalai Láma jóbarátja, 20 éve buddhista, küzd az őserdei törzsek identitásáért, számos ökologiai és emberjogi szervezet támogatója és tagja. Egy ideig az Oscar díjkiosztó gálákról hivatalosan is kitiltották, ugyanis az egyik alkalommal arra használta a híres vörös szőnyeg közönségét, hogy Kína ellenes politikai beszédét ossza meg velük – a nagyszínpadról. Richard Gere, ma 68 éves.

Richard Tiffany Gere 1949. augusztus 31. a pennsylvaniai Philadelphiában látta meg a napvilágot. Édesanyja, Doris Ann háziasszony, édesapja, Homer George Gere ügynök volt a Nationwide Company-nál. Richard a legidősebb fiuk és második gyermekük. 1967-ben végzett a North Syracuse Central High School-ban, ahol kitűnően tornázott és trombitázott. Ezután a University of Massachusetts Amherst-re ment sportösztöndíjjal, de filozófia szakra, ám végül nem fejezte be, két év után otthagyta az iskolát.

Először a Cape Cod-i Provincetown Színházban vállalt szerepeket, 1971-ben a Rosencrantz és Guildenstern halott című darabban. Első jelentősebb színészi szerepét a Grease eredeti londoni előadásában kapta 1973-ban. A hetvenes években kezdett hollywoodi filmekben szerepelni, köztük az 1977-es Nappalok és éjszakák című thrillerben és az 1978-as Mennyei napok-ban. A nyolcvanas évek eleje tette igazi sztárrá,  az Amerikai dzsigoló-val és az azt követő Garni-zóna című romantikus dráma főszerepeivel. Ezutóbbi filmje 1982-ben majdnem 130 millió dollár bevételt hozott. Gere karrierje gyorsan ívelt, olyan filmekkel erősödött mint a Higgy neki, hisz zsaru, melyben egy negatív karaktert alakít, majd megérkezett az óriási siker a Micsoda nő! 1990-ben. Gere főszereplője lett a filmeknek, a Sommersby (1993), a Legbelső félelem (1996), a A Sakál (1997) és 1999-ben újra Julia Roberts oldalán az  Oltári nő. 2002-ben három jelentősebb filmben is játszott: a Megszólít az éjszaka című thrillerben, mely megtörtént eseményeket dolgoz fel, A hűtlen című drámában és a hat Oscar-díjas Chicago filmmusicalben. Utóbbiért Gere elnyerte a legjobb vígjáték vagy musical színésznek járó Golden Globe-díjat is.

Magánéletétől sosem volt hangos a vilásajtó, középpontba került ugyan egy időre, amikor 1991-ben összeházasodott Cindy Crawford modellel, akivel 1995-ben el is váltak. Utána 2002-ben vette feleségül Carey Lowell modellt és színésznőt, akitől fia született, Homer James Jagme Gere, aki egyrészt Gere apja után kapta a Homer nevet, másrészt pedig a tibeti kultúra iránti szeretete jeléül a Jagme-t, amely egy tibeti név.

 

Forrás: Wikipedia

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top