Ring Magazin

Csütörtök, 2017. December 14.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

Hungarikum - kirándulás

E-mail Nyomtatás PDF

 

hungarikumkirandulas

Értékfeltáró mozgalom indult több mint ezer településen hazánkban, a Hungarikum védjegyek érdekben, valamint létre jött tucatnyi értéktár bizottság és számos diákcsoport is. A magyar védjegy a parlament négy évvel ezelőtti Hungarikum törvényének elfogadásával kelt életre. 

Lezsák Sándor, a Hungarikum Bizottság tagja erről a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben beszélt, ahol a Parlamentben rendezett Kárpát-medencei Hungarikum- vetélkedő győztes csoportjait látták vendégül. A vetélkedő fődíja egy kétnapos kirándulás volt, amelyre a győztes csapatokat a hungarikumokért felelős államtitkárság munkatársai is elkísérték. A csoport a Herendi Porcelángyárban, illetve Kaposmérőn, Kassai Lajos lovasíjásznál ismerkedett meg a hungarikumokkal a kirándulás első napján, illetve a baranyai megyeszékhelyen a Zsolnay-negyedben kiállított, több mint 650 különleges Zsolnay-porcelán műalkotásból álló Gyugyi-gyűjteményt látogatták meg. 

Hungarikum Bizottság munkájának lényegéről Lezsák Sándor úgy fogalmazott: feladatuk az értékeket úgy értékesíteni, hogy az ember és a nemzet erősebb legyen. Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere az eseményen felidézte, hogy a baranyai megyeszékhely a megyei jogú városok közül elsőként döntött Hungarikum értéktár bizottság felállításáról. Azóta több tucat helyi értéket - köztük a Zsolnay-porcelánt és a negyed műemléki épületegyüttesét - vette a grémium fel az értéktárba - emlékeztetett. A helyi értékek megismerése az identitást erősítik - jelentette ki a városvezető, aki az értéktár bizottság munkájának elismeréseként értékelte a Hungarikum-vetélkedő győzteseinek pécsi látogatását.

A Hungarikum-vetélkedő győztesei a kirándulás másnapján a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban az alföldi megyeszékhely két fontos nemzeti értékének történetéről kaptak átfogó képet. A helyszínen megismerkedhettek a különleges szőregi rózsatő termesztésének módjával. Az országos túra utolsó állomásán, a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeumban a csipkevarrás élő hagyományaiba nyertek betekintést.

A vetélkedő nyertesei az általános iskolások kategóriájában a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda csapata, a középiskolások közül pedig a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium diákjai nyerték a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő döntőjét május végén. Az Országházban rendezett nemzeti döntőben akkor tizenhárom iskolás csapat mérte össze tudását. A verseny középpontjában a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő 64 hungarikum állt, ezekről az értékekről kérdezték játékos formában a diákokat.

Forrás: Hungarikumok Gyűjteménye 

 

 


(1 értékelés)
 

Kína Európában - Budapesten

01kinaicsucs.nagy resize resizeselyemut resize resizekakas resize resizekinaiak resize resizerepter resize resizeparlament resize resize
Budapest középpont lett: Közép-Kelet-Európa és Kína legmagasabb rangú politikusai, pénzügyi, gazdasági vezetői találkoztak ép itt. Vonultak a delegációk, bénult a város, sokkolódott a sajtó, özönlöttek a hírek. Aláírták, elindították, megindul, elkészült, átadták, átvették. Összeállításunkban Kína és a csúcstalálkozó szerepét igyekeztünk összefoglalni. 3 nap számos cikk - képeinkre kattintva és oldalainkon tallózhatnak a beszámolók között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1109 vendég böngészi

bav logo kicsi banner