Close

A Van aki forrón szereti himnusz

vanaki.hu

 

A Van, aki forrón szereti című film lett minden idők legjobb vígjátéka – a BBC brit közszolgálati média a világ több mint ötven országában, 250 kritikust kérdezett meg, az eredményt kutatva.

Billy Wilder 1959-es nagy klasszikusa két zenészről szól, ( Tony Curtis, Jack Lemmon) akik szemtanúi lesznek egy alvilági mészárlásnak, és nőnek öltözve rejtőznek el a gengszterek elől egy női zenekarban. Itt találkoznak a meseszép Virággal ( Marilyn Monroe ) akivel különböző kalandokba keverednek. A Hollywoodtól az indiai Bollywoodon át, Nollywoodig (a nigériai filmgyártás új fellegváráig) a megkérdezett kritikusok szavazatai alapján egyértelműen a Van, aki forrón szereti nyert.

A BBC, az általuk leginkább kedvelt 10 vígjátékot tartalmazó lista összeállítására kérte őket. Az összesítésben Stanley Kubrick 1964-es alkotása, a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni című végzett a második helyen, Woody Allen 1977-es Annie Hall-ja a harmadik, Harold Ramis 1993-as tragikomédiája, az Idétlen időkig pedig  (melyben Bill Muray egy mormota fesztiválon mindig ugyanazt a napot éli át ) a negyedik helyen. Az ötödik a Duck Soup című 1933-as film lett.
Az első tízben szerepel még a Brian élete, az Airplane!, a Playtime című francia szatíra, valamint A turné című film és Buster Keaton, A Generális 1926-ból. Charlie Chaplin, a komédia királya ugyan nem került be az első tízbe, a bővített, százas listán azonban négy filmje is szerepel.

generaliskep01

Buster Keaton, a Generális  Fotó: MTI archívum

A BBC kultúrális szerkesztőségének filmkritikusa, Nicholas Barber szerint a Van, aki forrón szereti azért diadalmaskodott, mert nemcsak egyszerűen romantikus vígjáték, a haverságról is szól, bűnügy is van benne és musical is. Bájos, érzelmes, szeretethető

„Emellett a tolerancia, az elfogadás és az átalakulás lehetőségének himnusza, egy olyan himnusz, amelyet napjainkban minden eddiginél jobban kell hallanunk” – fogalmazott Nicholas Barber

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top