Close

Egy hétéves ausztrál kisfiúnak veszett nyoma a barcelonai merényletben

Julian Alessandro Cadman. Fotó: theaustralian.com.au / Facebook

Egy hétéves ausztrál kisfiúnak veszett nyoma a csütörtök délutáni barcelonai gázolásos merényletben, a gyereket két napja nem találják – közölte szombaton sydneyi sajtótájékoztatóján Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő.

„Egy ausztrál apróság, akinek az édesanyja súlyosan megsérült, eltűnt Barcelonában. Úgy gondolom, imádkoznunk kell érte” – mondta Turnbull, és a saját, illetve az országa nevében szolidaritását fejezte ki a spanyol néppel az iszlám terroristák elleni harcban.
Turnbull sajtótájékoztatójával nagyjából egy időben adott hírt a hétéves Julian Alessandro Cadman eltűnéséről a Fülöp-szigeteki kormány is. Sarah Arriola külügyi államtitkár szerint az eltűnt kisfiú egy 43 éves Fülöp-szigeteki nő gyermeke. Az asszony három-négy éve él Ausztráliában, és egy Fülöp-szigeteki unokatestvére esküvőjére utazott Barcelonába. Arriola szerint a merénylet utáni káoszban a kisfiút elsodorták az édesanyjától.
A brit média viszont hírt adott arról, hogy az eltűnt kisfiú ausztrál-brit kettős állampolgár, mert az apja brit. Az apa, Andrew Cadman már elindult Sydneyből a katalán fővárosba, hogy segítsen felkutatni eltűnt fiát.
Csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket.
A merényletben 13-an meghaltak, és több mint százhúszan megsebesültek. Órákkal később, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. A hat civilt és egy rendőrt megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy hajtották végre, mint a barcelonait. Az egyik cambrilsi sérült később meghalt.
A merényletek után a rendőrség Cabrils városában lelőtt öt terroristát, és – mint kiderült – egyikük, egy bizonyos Moussa Oukabir a barcelonai merénylet értelmi szerzője és elkövetője volt. A spanyol média az előzetes nyomozási eredményekre hivatkozva jelentette, hogy egy 12 fős, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terroristasejt szervezhette meg mindkét gázolásos merényletet.
A merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top