Close

Görböc kenyér és tűzijáték

tuzijatekaug20

 

Százötven kiállító termékeit, az idei Szent István-napi kenyeret, valamint az ország tortáit is megkóstolhatják az érdeklődők a Magyar Ízek Utcájában, augusztus 19-én és 20-án a Várkert Bazárban. Országszerte, több mint 170 tüzijátékot is terveznek az ünnepre, ezek közül természetesen mint mindig, kiemelkedik a budapesti, amely idén új helyszínekkel bővül. 

Görböc névre keresztelték, a Pékszövetség által idén legjobbnak itélt kenyeret, mely elnyerte a Szent-István-napi kenyér címet is. A teljesen adalékmentes cipó nevét az érmelléki Micske falu egyik dűlőjéről, a Görböcről kapta. A kenyér 95%-ban búzalisztből készül, de van benne egy csipet teljes kiőrlésű rozsliszt is, ami különleges, selymes aromát ad és gyönyörű, aranybarna, ropogós héjat is mellé. A hosszú érésű, kovászos Görböc kenyér akár 72 óráig is eltartható. A szakmai zsüri véleménye szerint megérdemli az ország Szent István napi kenyere címet. Receptjét a Magyar Pékszövetség minden olyan pékségnek eljuttatja majd, amelyik tudja garantálni az eredeti recepturát és minőséget. Nem luxus cikknek szánják, elérhető áru, kiemelten jó minőségű termékként szeretnék megismertetni a magyar nagyközönséggel – jelentette be a Pékszövetség. Az Év Legjobb Kenyere cím nyertesét augusztus 19-től szegik meg és mutatják be az érdeklődőknek a Várkert Bazárban.

görböckenyer

A díjnyertes kis Görböc  Fotó: Magyar Pékszövetség

S amíg az ország kenyere mellett az ország tortáit is meg lehet majd kóstolni a Várkert Bazárban, a számos színes program megnyitója, a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Az esti  főesemény a budapesti tüzijáték, amely idén is este 9 órakor kezdődik és fél órás időtartamú lesz. A múlt évhez képest most más helyszínekről indítják majd a különféle tűzformákat: a Dunán, a Lánchíd és a Margit híd között három uszályról, valamint a Lánchíd északi oldaláról és a látványba a Parlament épületét is bevonják.Több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz várja, hogy felhasználják. A tűzvédelmi szempontból biztonságos állapotokat a helyszínen összesen 70 tűzoltó biztosítja majd 16 technikai eszközzel. A Duna érintett szakaszán három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó is végig készenlétben lesz. 

A tüzijáték vészhelyzetben egyetlen gombbal leállítható – jelentette ki a szervezéssel megbízott NUVU Kft. vezetője.

MTI

 

   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top