Close

Napraforgók a világhálón

naprafogrok002

Különös módon lesznek láthatóak Vincent Van Gogh úgynevezett napraforgós festményei hétfőn este, a világhálón. Londonból, körkapcsolással, online, élő webes múzeumi tárlattal mutatják be a képeket. A brit National Galery szervezésében, a világon először, három kontinens öt országának múzeumát kötik össze. Ezen az egyedi módon tudták ugyanis csak megoldani, hogy bemutathassák Van Gogh valamennyi képet, egy tárlat keretében.

A csodás és sokak által sokat méltatott és elemzett híres naprafogós festmények, a festő vidéki elkeseredésében születtek. A helyi falusiak, minden ígéretük ellenére sem álltak túlzott örömmel modellt a különc, nehéz sorsú festőnek és bár sokszor megígérték, mégsem mentek el. Egy délután Vincent Van Gogh csalódottan a kertben sétált, amikor meglátta a virágzó napraforgókat. Levágott néhány szálat és az ecsettartó edényébe tette. Végül a délután során modell híjján, nekiállt megfesteni ezeket. A képek sokáig önmaga számára is az értéktelenek közé sorolódtak, míg egy napon barátját várta látogatóba a vidéki kis házba. Körbe nézett, hogy mivel tudná barátságosabbá tenni a sivár kis szobát és a napraforgós képeket választotta. Van Gogh végül beleszeretett a témába és összesen 7, úgynevezett napraforgós festményt festett.

vanngoghazelveszett

( A megsemmisült Van Gogh kép – 1945-ben, Japán bombázásakor égett bent egy műgyűjtő házában. Fotó: London Galery ) 

Ebből 5 maradt meg mára a világ múzeumaiban, s ha valaki, valamennyit szeretné megtekinteni, költséges, kontinensek közötti útra kellene indulnia. Amszterdam, London, München, Philadelphia és Tokio egy-egy képtárában találhatóak jelenleg a Van Gogh képek. Az online-web tárlat egyik fő oka is ez volt, a távolság és hogy minden kiállító vonakodna egy Van Gogh kép szállításától és bérbeadásától. Így a világ legolcsóbb, és legkönnyebben látogatható tárlatát szervezte meg a National Galery. Minden helyszínen 15 percet töltenek majd az online tárlat nézői, itt egy-egy szakértő mutatja be a festményeket, részletesen elemezve is azokat. A tárlat vezető konferansziéja Villiam Van Gogh, a festő testvérének dédunokája lesz.

Az eseményre hétfőn este kerül sor, magyar idő szerint este 7 órakor.

Forrás: British National Galery, MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top