Ring Magazin

Kedd, 2017. Szeptember 26.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Belföld Nemzetközi Mikulás Konferencia

Nemzetközi Mikulás Konferencia

E-mail Nyomtatás PDF

 mikulaskongresszus01

Csodákra szükség van - és hogy léteznek, vagy szükség esetén legyárthatóak, arra bizonyíték, hogy idén 60-ik alkalommal rendezték meg a Mikulások Nyári Konferenciáját. A téma természetesen a mikulás élet, annak apró-cseprő nagy dolgai, semmiképe sem a manók juttatásai vagy akár a manó szakszervezet életrehívása. Sokkal inkább az öröm minden hétköznapi formájában. A helyszín Dánia volt, ahol idén először a magyar Mikulás is képviseltette magát.  A kongresszuson a jókedv teljes mértékben szükségszerű és garanált is volt. A tikos jelszó pedig: ho-ho-ho...

Egy gyerekben mindig felmerül, hogy hol van nyáron a Mikulás és mit csinál? Ime: konferenciákra jár és készül a téli teendőire. Pancsol a tengerben és ismerősivel átbeszéli az év nagy kérdéseit. Két Mikulás ha találkozik mindig van miről beszélnie, pláne ha több száz. Dániában idén hatvanadik alkalommal rendezték meg a Mikulások Nemzetközi Konferenciáját, ahol közel 200 Mikulás képviseltette magát. A rendezvény ötletgazdája egy mesés gondolkodású, legendás előadóművész Christian Jörgen, vagy ahogy művész nevén mindenki szólította Tribini professzor volt. Dán utcai művészként kezdte és végül ő lett dánia öröm-professzora, vidámság művésze, derűje és szórakoztatása nem ismerte határokat. Múlhatatlan volt. A vidámság fesztiváljának is lehetne aposztrofálni a Mikulás Kongresszust, az önfeledtség ünnepének. A felnőtt játékosság és a gyermeki mese-mondavilág bonthatatlan szövetségének, amely erre a 4 napra megerősödik, hogy felhőtlenül, felejhetetlen élményekkel ajándékozzák meg egymást. Tribini professzor kezdeményezésére, a Mikulás Kongresszus és a Dán Mikulásszövetség 1957 óta, minden évben összehívja a Mikulásokat, hogy a karácsonyi szezonon kívül, a különböző kultúrákból származó Mikulások találkozzanak, élményeket, tapasztalatokat és ismereteket cseréljenek egymással, valamint örömet szerezzenek a résztvevő gyerekeknek. A világ számos pontjáról érkeztek képviselők, Németországból, Dániából, az Egyesült Állmokból, Kanadából, de Koreából és Japánból is voltak résztvevők. Idén pedig a magyar Mikulás is a meghívottak között volt. A kongresszus napjaira a világ Mikulásai Bakken városába költöztek, programjaik között szerepelt  koppenhágai kirándulás, közösen meglátogatták a híres Kis Hableányt, részt vettek egy hajókiránduláson, vidámparki közös szórakozáson, városi felvonulásokon voltak főbb szereplők és megtartották, derüs, éves sósfürdőzésüket is

.mikulaskongresszus02

A magyar Mikulás és az ötletgazda Tribini professzor szobra Bakkenben. 

Fotó: Pécsi Mikulás és Kölyök Tanya Alapítvány

 A magyar Mikulástól megtudtuk: önfeledt és felejthetetlen programban volt része.  A derű alap hangulat volt a Kongresszuson, ahol örömtelien ajándékoztak örömet és viszonzásként is jókedvet kaptak. Kulisszatitokként elárulta: Mikulás a Mikulást mindig kisegítette a bajban - ha kajlán állt a sapka vagy a szakáll - és valódi Mikulásként viselkedtek egymással minden élethelyzetben és szituációban. Őmaga évek óta ellátja a dolgos mikulási teendőket Magyarországon a téli időszakban, de ilyen szórakoztató szórakoztatásban még neki sem volt része.

Picit tudományosabb oldalról is megközelítve az eseményt, megtudtuk tőle: azért éppen Dánia a helyszín, mert az ottani mondavilágban JuleMan a Mikulás neve. Jule pedig Dániában a Július jelentése is, így remek alkalom ez a hónap arra, hogy ünnepeljenek. Az ottani kultúrkörben JuleMan felel a terményért, a megfelelő betakarításért és a fényhozó ünnepeket is az ő nevéhez kötik. Vagyis lényegesen nagyobb bűvös-körrel rendelkezik egész évben, mint a mi Mikulásunk. Így az ünnep a dánok számára külünösen is kedves.

Ehhez a bűvös mondakörhöz csatlakoztak tulajdonképpen 60 éve a világ Mikulásai.

 mikulaskongresszus03

 

A fesztivál összefoglaló anyagát tanulmányozva úgy tűnik: a Mikulás szakma nem tanulható, leginkább elsajátítható, csínja-bínja fortélyai pedig egy ilyen kongresszuson elleshetők. Megélhetők. Légy vidám és ho-ho-ho - talán így lehetne összefoglalni a kongresszus 4 napját, amely ki kell hogy tartson az év többi, 361 napjára is. Ahogy a magyar Mikulástól megtudtuk: idén még 122 nap van Mikulásig!

És minden nap számít. 

 

Forrás: Pécsi Mikulás és Kölyöktanya Alapítvány


(2 értékelés)
 

Megjelent az A Mi Otthonunk szeptemberi száma, keresse az újságárusoknál!

cimlap201709 ring

Nincs abban semmi kivetnivaló, hogy néha nemcsak másoknak, de magunknak is szeretünk örömet szerezni. Hogy ennek mi köze a lakberendezéshez és felújításhoz? Nem nehéz kitalálni: eltervezni, majd megvalósítani egy kényelmes, barátságos környezetet, azonnali hatással van hangulatunkra. Például egy új, 3D hatású fa falburkolat vagy egy halszálkamintás fapadló gyönyörű felületeivel mélységet, fókuszpontot, melegséget ad egy-egy enteriőrnek, és máris nagyobb élvezettel járunk-kelünk benne. Nem túlzás hát azt állítani, hogy még a legkisebb dolgok is pozitívan hatnak érzékeinkre.
Az aktuális trendeket követve vigyünk szavanna hangulatú egzotikumot vagy sárga kiegészítőkkel üdeséget lakásunkba! Magazinunk segít felébreszteni lakberendezés iránti szenvedélyüket olyan hazai és külföldi belsőépítészek, tervezők és más tehetségek alkotásaival, akiknek munkái mintául szolgálnak, tele innovációval és lendülettel. Szeptemberi számunkban ellátogatunk egy borász-iparművész antik és retró bútorokkal hangolt mediterrán balatonparti kúriájába, egy játékos tervezői fantáziával a minőség és fiatalság jegyében megalkotott panellakásba, egy eklektikus jegyekkel tűzdelt ausztrál családi házba, végül egy valóban 21. századi intelligens házba Herceghalmon. Hasznosítsa bátran ötleteinket egy tökéletesen funkcionáló, örömtelibb otthon reményében!

Dr. Vérti Zsuzsanna
főszerkesztő

 

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 733 vendég böngészi