Close

Masters világbajnokság Budapesten

finamaster

A szeniorok nemzetközi versenyével folytatódik a FINA eseménysorozat Budapesten. Mától a Masters Világbajnokságnak adnak helyet a vizes világbajnokság magyar helyszíne. A közel 10 ezer induló között minden korábbi rekordot megdöntött a szinkronúszásra érkezett nevezések száma, de nem maradnak el a vízilabdázók sem, akik a maximális 120 csapattal képviseltetik magukat a mezőnyben – derült ki a FINA Masters Bizottsága sajtótájékoztatóján.

– Az elkövetkező hetekben várhatóan az eddigi legjobb Masters Világbajnokságnak lehetünk majd tanui – mondta köszöntőjében Edward Evelly, a FINA Masters Bizottság elnöke. A versenyzők öt sportágban, úszásban, vízilabdában, szinkronúszásban, műugrásban és nyíltvízi úszásban mérhetik össze erejüket. A szervezők hatalmas érdeklődésre számítanak, például a Kemény Dénes vezette Millennium pólócsapat mérkőzéseire 17 perc alatt elfogytak a jegyek. FINA történetében először rekordszámú sportolót regisztrált a szinkronúszó versenyekre is, összesen ötszázan mérik majd össze tudásukat, de hasonlóan magas volt a jelentkezők száma a többi sportágban is: műugrásban 300-an, úszásban 7000-en, nyíltvízi úszásban 1500-an indulnak. Vízilabdában 120 csapat kapott nevezési jogot, a hétnapos torna során 357 mérkőzést játszanak majd.  A rendezvényen sajtótájékoztatóján részt vett számos egykori klasszis sportolónk is, dr. Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok úszó, Kiss Julia, a FINA Masters Vb szinkronúszást koordináló versenyigazgatója és indulója, Perlaki Anikó, az Iron Aquatics masters versenyzője, Stieber Mercedes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Kormos János masters műugró és Rózsa Norbert olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó is.

gyarmatia

( Gyarmati Andrea, a 17. FINA Világbajnokság és Masters Világbajnokság nagykövete a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: „Őrizzük meg azt az egységet, ami a vb-t is jellemezte, amikor együtt lehet  örülni, tapsolni ”  Fotó: FINA ) 

Masters Világbajnokság versenyei ingyenesen látogathatók, de megtekintésük regisztrációhoz kötött. A Masters Vb nyitóünnepsége augusztus 7-én, hétfőn, este 8 óra 30 perckor a Margitszigeti Atlétikai Központban lesz. 

senioruszokvb

(Szeniorok a vízben. Fotó: FINA)

 A szenior úszás, avagy angol neve alapján a masters úszás, az úszóversenyzésnek az a válfaja, amely rendezvényein 20 éves kortól lehet indulni, illetve Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában már 18 éves kortól nevezhetnek, felső korhatár nincs, amatőrök és élsportolók egyaránt indulhatnak. A résztvevők 5 éves korcsoportokban versenyeznek egymással, az egyéni versenyszámokban használt korcsoportok: I. 25–29, II. 30–34, III. 35–39, IV. 40–44, V. 45–49, VI. 50–54, VII. 55–59, VIII. 60–64, IX. 65–69, X. 70–74, XI. 75–79, XII. 80–84, XIII. 85–89, XIV. 90–94, XV. 95–99.  A váltó korcsoportok meghatározása a váltótagok korának összege alapján történik, ami lehetővé teszi, hogy egy váltóban különböző korú úszók indulhatnak együtt. 

A szenior úszás népszerű az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Európában. Sok városnak van szenior úszóklubja, amelyben bárkit szívesen fogadnak a hobbi úszótól a volt élversenyzőig. Magyarországon 30 szenior egyesületet jegyeznek, de ez a szám évről évre folyamatosan nő.

Forrás: FINA, Wikipedia

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top