Close

Az etikus hackerek védelmében

ethicalhacker

Az informatika különös hálóján a legnagyobb bűnösök mi magunk vagyunk, önmagunk ellen – így összegzik a szakemeberek az adatlopásokat és számítógépes visszaéléseket. Nehéz talán tudomásul venni, de a legnagyobb elkövetők mi vagyunk, amikor jóhiszeműen hírt, információt, adatot osztunk meg vagy tárolunk. Szinte mindegy is milyen formában – közösségi oldal, vagy email- ha használjuk a számítógépes rendszereket és az internetet. Az etikus hackerek legfontosabb feladata a védelmünk lenne. Feltárni és megóvni bennünket, jóhiszeműségünk hibáitól.

Az etikus hacker nem újkeletű fogalom, hazánkban és a világ számos pontján évek óta foglalkoznak ezzel a témával, sőt az utóbbi években rengeteg képzés is indult. Ma már tanítják és nagynevű cégeknél képzik az etikus hackert. Hazánkban ez a fogalom az elhíresült BKK botrány kapcsán került górcső alá. ( Egy fiatalember, aki hozzáfért a BKK titkosnak gondolt bérlet rendszeréhez, feltörte, bejutott és kedvére módosította az ott talált adatokat. ) Volt aki büntette volna, mások viszont, főleg az informatikai szakma, azonnal védelmére kelt és pártját fogta. Mondván: ő nem más, mint egy nagy tehetségű fiatal, aki bele látott egy sebezhetetlennek vélt informatikai rendszer hibáiba. Vagyis egy etikus hacker.

etikushacker

A vita azóta is zajlik, a közvélemény és közösségi oldalak bevonásával. De miről is van szó valójában, mindez mit jelenthet egy átlag számítógép felhasználó számára. Ennek igyekeztünk utánajárni.

Ami érdekes, hogy maga a hacker kifejezés egyáltalán nem takar rosszat. A köznyelv ma már inkább a bűnös szándékú számítógépes felhasználókra alkalmazza, de alapvetően a szó eredeti jelentése: az átlagos tudás feletti számítógépes ismeretekkel bíró szakember. Valójában a számítógép zsenijei. Hackernek tekintették eredetileg azt a nagytudású informatikust, aki szakmáját lelkesedéssel űzte, már-már művészi gondossággal és felelősséggel, minden apró részletre kiterjedően, elmélyülten és precizen. Szakmája kúriózum, tehetsége egyedi, képessége rendkívűli.

Ma már viszont érdemes és szükséges a szó elé odaillaszteni: etikus. Ugyanis sok esetben inkább a profi és korántsem jóakaratú net-betörőket jelöli.  A budapesti Kürt Akadémia, a közelmúltban hacker képzést indított. A hazai informatikai adatmentés szakértője tájékoztatójában is kiemelte: etikus hackereket oktatnak. Képzésük a számítógépes adatok kezelésének biztonságos világába igyekszik útravalókat adni. A jelentkezési határidő ép a napokban járt le, a modul  pedig októberben indul, 25 fővel. 240 órában, 2 féléven át hallgatják a hallgatók az etikus hackerré válás legapróbb fortélyait is. 

Az akadémia képzését olyan informatikában már jártas szakembereknek kínálja, akik vagy maguk, vagy cégük, vagy más cégek rendszerének teljes biztonságának érdekében szeretnének tevékenykedeni. Egy különleges szakmát akarnak elsajátítani és rászánnak 1 évet arra, hogy egy valódi, új tudást képviseljenek az informatika hazai piacán. A képzett etikus hacker, valóban mindent tud, amit egy biztonsági szakembernek tudnia kell, még azt is megtanulja, hogyan lehet egy lépéssel a valódi bűnözők előtt járni. Megtanulják, hogy hol a legsebezhetőbbek az informatikai rendszereink, adattárolóink. Az etikus hacker valójában véd és a tudásával szolgál. 

ethicalhacker007

Az adatainkat kétségtelen mi szolgáltatjuk ki. Mi, akik jóhiszeműen, örömeinket ép megosztva, vagy csak az adatainkat tárolva, laikusan használjuk számítógépeinket. Ami nincs ott, azt a legügyesebb hacker sem tudná megtalálni. Vagyis az első rést mi magunk okozzuk, azzal hogy gépen tartjuk és osztjuk információinkat. A második,hogy egy átlag felhaszáló, nem is tudja, hogy milyen biztonsági előírások betartására lenne szüksége ahhoz, hogy valódi védelem alatt álljon. Gőzünk sincs arról, mekkora fenyegetettségnek vagyunk kitéve nap, mint nap. Az etikus hackerekre nagyon is szükségünk lenne, ha jól értelmeznénk magát a kifejezést, akkor céges és magán felhasználóként egyaránt. Egy jól képzett szakember például nem pusztán kezeli a rendszerünket, takarítja a vírusokat, hanem tökéletesen képes feltárni a belső hálózatunk gyengeségeit. Keresi és meg is tudja találni gépünk, vagy számítógépes rendszerünk sebezhető pontjait.

A Kürt Akadémia kiemeli : ha csak abba gondolunk bele, hogy a cégek mennyi, sokszor felesleges információt tesznek közzé magukról hivatalos weboldalaikon, akár készakarva, akár véletlenül, elgondolkozhatunk, hogy a web igazából információs paradicsomként szolgál a rosszindulatú hackerek számára. Bizonyos technológiák kész fegyverek egy rosszindulatú felhasználó esetében. Az etikus hackerek pedig megtalálják a rosszfiúkat és felderítik a már megtörtént illetéktelen betöréseket is a hálózatokba.

etikushacker009

 Ugyancsak fontos és kiemelt területe a hacker-képzésnek, a wifi hálózatok és a mobil telefonok sebezhetősége. Az, hogy hogyan lehet telefonon vagy e-mailben bizalmas, szenzitív adatokat megszerezni, és a felhasználókra, mint kiszolgáltatott és leggyengébb láncszemekre tekinteni, a tananyag része. 

A mindennapos használatú  technikai eszközeink biztonságatalanságát talán jól fejezi ki, Barack Obama elhíresült szlogenje, elnöksége végén: újra lehet normális mobil telefonom és használhatom a netet, mint a lányaim! – mondta. Elnökként, ugyanis csak a biztonsági előírásoknak megfelelő készüléket használhatta és azt is csak szigorú előírások szerint szabályozott módon. Ritkán és szinte sehogy. Elnöksége utáni első hetekben, sok év után először, posztolhatott újra. Megoszthatta barátaival, ahogy ép vizissíelni tanul. Ebből talán pontosan és jól látszik: valóban veszélyben lehetünk átlag felhasználóként, akár bérletet veszünk, akár a mobil készülékünkön keresztül ép posztolunk, vagy megosztunk egy banki információt.   

 

kurtlogo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top