Close

Együnk egymásért

elelmiszerbankbudapest

 

Egy különleges bank, amelyben van betét és kivét, de nincsennek kamatok, ügyfeleik, akik megengedhetik maguknak és betétet helyezhetnek el,  vagy akik rászorulnak és kivehetnek innen. Ha a kivélere jogosultak esetleg nem tudnának a lehetőségről, akkor megkeresik őket – utcán, tereken, szállókon és adnak, a bankban összegyült betétekből. Ez a különleges kezdeményezés a Foods Banks. Betétjük pedig az élelmiszer. Minden ami valahol a nagyvilágban már nem kell, de még fogyasztható.

Ha a hazánkban egy év alatt kidobott valamennyi élelmiszert kamionra tennénk, a sor Budapestől – Párizsig érne. Azaz közel 2 ezer kilométer lenne és csak 14 óra autózás alatt jutnánk el a sor végére. Ha pedig a világon feleslegesen legyártott és el nem fogyaszott élelmiszerek egy negyedét összeraknánk, jól lehetne lakatni a világ valamennyi éhezőjét, azaz közel 1 milliárd embert. Ezek a megdöbbentő adatok elgondolkodtattak néhány tettrekész embert az Egyesült Államokban és úgy döntöttek: ezen muszáj változtatni. Az éhezőket és túlfogyasztókat egymáshoz kell közelíteni, a rászorulókat megfelelő ellátásában részesíteni, illetve a felhalmozott és feleslegessé vált élelmiszereket eljuttatni hozzájuk. Ha kell összegyűjteni és szervezetten továbbítani. Meglátásuk alapján a legnagyobb gondot az a hatalmas szakadék jelenti, amely a felesleget termelelők és az éhezők között tátong. A fontos, hogy a kidobásra ítélt élelmiszerek még a megfelelő időben juthassanak el a megfelelő helyekre. Ezt a különleges bankot ezért hívtak életre, rendhagyó betétekkel és kivétekkel, kiadásokkal, bevételekkel, de pénz nélkülien, úgy, hogy mégis emberek milliói lakhatnak jól belőle. Ez a világraszóló kezdeményezés a Foods Bank, egyedülálló tevékenységével 2006 óta működik Magyarországon is.

budapestparistav

(Budapest Párizs távolság térképen jelölve –  az évente hazánkban kidobott élelmiszerek kilométerben )

 

Európa 23 országában, 265 ilyen bank működik, évente 6 millió emberen segítenek, 400 ezer tonna élelmiszert osztanak szét. Most bárki csatlakozhat az Élelmiszerbank magyarországi szolgáltatásaihoz, és szolgáltatóihoz, cégek, magászemélyek és különös nagy hangsúllyal a vendéglátó egységek jelentkezését várják. Az Együnk Egymásért  címet viselő akciójuk keretein belül keresik leendő banki partnereiket. Természetesen azokat akik szívesen és örömmel vállalják a betétes szerepet. Az Együnk Egymásért akcióhoz elég egy pár tál sütemény, vagy néhány okosan megtöltött tányér, egy kiadós ebéd, vagy egy jól megválasztott menüsor. 

egyunkegymaserttable002

( A kampány egyik kedvcsináló pkalátja – Fotó: ÉlelmiszerbanK )

Valójában bárki csatlakozhat, aki kedvet érez ahhoz, hogy megvendégelje barátait, kollégáit és jótékonysági vásárt szervezzen, otthonában, munkahelyén. Jót enni és jót tenni jó – hírdeti az akció szlogenje. Elsősorban persze a vendéglátó egységek jelentkezését várják. A korábbi évek gyakorlata alapján a résztvevő éttermek megkapják az Együnk Egymásért kampány plakátjait, szóróanyagait, így népszerűsítve a mozgalmat. A vendégek a fogyasztásukkal támogatják az Élelmiszerbankot, amelyet pénzbeli juttatásként az éttermek összegyűjtenek és a szervezetnek folyósítanak. Ha például egy étterem vállalja hogy részese lesz az akciónak, a program ideje alatt feltüntetheti vendégei számára, hogy aznap egymásért, illetve másokért is esznek, azaz a fogyasztásuk bevételével a rászorulókat is támogatják.

Az akció idén szeptember 1-én indul és december 31-vel zárul. Tavaly 41 étterem vett részt, 13 céges sütivásárt rendeztek és 17 egyéb jótékonysági program zajlott az Együnk Egymásért keretében. Összesen közel 4 millió forint gyűlt össze és ebből 70 ezer darab élelmiszer csomagot tudtak az aktivisták össszeállítani és eljuttatni segítségre szorulókhoz 2016-ban

együnkegymasertkanal

Az akcióra a bank honlapján lehet jelentkezni.  Az Élelmiszerbankok szerte a világban, az ilyen projektek keretein túl, az év minden napján várják a támogatásokat, számos formában. Magazinunk oldalain folyamatosan beszámolunk ezekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top