Close

Német- török iszony

nemetiszonytoroko

Elmérgesedni látszik a török-német viszony. A két ország diplomáciai kapcsolata az elmúlt napok során szinte óráról, órára romlott. Törökország ma felkerült a német turistáknak nem ajánlott országok listájára. A kiélesedő helyzetet az okozta, hogy Törökországban a napokban bebörtönöztek egy német emberjogi aktivistát és Németország többszöri kérésére sem engedték szabadon.  Így összesen már kilenc német állampolgárt tartanak fogva török börtönökben, azzal a váddal, hogy részük volt a tavalyi törökországi puccskísérletekben. Ma Németországban bekérették Törökország nagykövetét. Majd bejelentették: azonali irányváltás lesz a német- török viszonyban.

A német külügyminisztérium megfogalmazása szerint: a török nagykövettel röviden és tömören közölték, hogy érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartják Peter Steudtner német emberi jogi aktivista előzetes letartóztatását, és követelik azonnali szabadon bocsátását.
– Tragikus helyzet keletkezett a német-török viszonyban – fogalmazott drámaian Angela Merkel, kancellár és kijelentette, hogy minden alapot nélkülöz az emberi jogi aktivisták előzetes letartóztatása és támogatja a külögyminisztérium mai bejelentését, miszerint igenis azonali és drámai irányváltásra van szükség a két ország viszonyában.

A török kormány egyenlőre nem reagált hivatalosan a német álláspontra.A német külügyminisztérium azonban ma válságtanácskozást tartott, ezután pedig Sigmar Gabriel külögyminiszter bejelentette:  az ankarai vezetés hátat fordít az európai értékeknek. Berlin eddig türelmes volt, még akkor is, amikor német fülnek elviselhetetlen vádakkal illették hazáját Ankarából. Ennek azonban véget kell vetni.

A külügyminiszter egy új irányvonalat vázolt fel. Elmondta, hogy felülvizsgálják az összes törökországi beruházásokhoz nyújtott német állami garanciavállalások ügyét. A tárca egyben frissítette a Törökországba utazóknak szóló információit, figyelmezteti turistáit, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától. Törökországban mostanól fokozott óvatosságra van szükség – hansúlyozta a német külügyi tárca közleményében. 

Mindezen közben egy újabb konfliktus is kezd körvonalazódni; a Die Zeit című hetilap azt írja, hogy Ankarában már létezik egy úgynevezett fekete-lista, mindazon német személyekről és vállalkozásokról, akik török megítélés szerint támogatják a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott Fetullah Gülen hitszónok mozgalmát. A listán szerepelnek óriásvállalatok, köztük a Daimler és a BASF, és kisvállalkozások, köztük egy török büfé és egy élelmiszerbolt. Németország további felvilágosítást kért a török féltől, ám egyelőre nem kapott választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top