Close

Ma: exhumálják Salvador Dalit

dalisirjanyitas

Ma este felnyitják Salvador Dalí sírját, a spanyolországi Figueras nevű kisvárosban. Az 1989-ben elhunyt művészt egy apasági kereset miatt exhumálják. Egy lehetséges, eltitkolt viszonyából született lánya kényszerítette ki az eljárást a spanyol hatóságoknál.

Úgy tűnik Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech nemcsak életében, hanem még halála után is tud meglepő fordulatokkal szolgálni. A világhírű művész, 1989-ben 84 évésen hunyt el, ép a Figueras nevű kisváros színházának színpadán esett össze. Ma éjszaka pedig megtelik hivatalos emberekkel ez a kis spanyol település, hogy pontot tegyenek egy 2 éve húzodó ügy végére. Volt e törvényen kívüli lánya Dalinak, avagy sem? A helyszín, a kisváros híres épülete a  Dali Múzeum és Színház, a művész ugyanis saját akarata alapján itt, a róla elnevezett múzeumban lett eltemetve. Mégpedig a színház színapada alá, testét különleges módszerekkel bebalzsamozva helyezték végső nyugalomra.

Az exhumálási eljárás este 8 órakor kezdődhet meg, miután az intézmény bezár. A bíróság elrendelte, hogy a lehető legdiszkrétebben, a nyilvánosság teljes kizárásával és szigorú biztonsági intézkedések mellett, éjszaka hajtság végre. Az első és legfontosabb feladat, eldönteni, hogy egyáltalán tudnak-e DNS mintát venni az elhunyt festő földi maradványaiból. Az előzetes bírósági hírek alapján ehhez először le kell emelni a kriptát rejtő, mintegy másfél tonnás kőlapot, majd ezt követően az igazságügyi orvosszakértő megállapítja, hogy a bebalzsamozott test alkalmas-e az eljárás lefolytatásához. Amennyiben igen, elvégzi a szükséges mintavételeket.

Az egész csűr-csavaros ügymenet 2015-ben indult, amikor is az akkor 59 éves Piler Abel bírósághoz fordult, mondván: ő Salvador Dali eltitkolt lánya. Kijelentései szerint egy házasságon kívüli szerelem gyümölcse, amely anyja és apja között szövődött, egy katalán kisvárosban. Állítása szerint édesanyja háztartási alkalmazott volt, Dali és felesége Gala, barátainak tengerparti házában. Anyja és Dali itt találkoztak, kapcsolatukból pedig megszületett Piler, aki jelenleg nem csupán a névre és a teljes rehabilitációra tart igényt, hanem a nem csekély mértékű Dali vagyon ráeső részére is.

pilarabeldali

(Piler Abel – az eltitkolt gyermek vagyok, állítja magáról a most 61 éves nő) 

A két éve tartó eljárás eddig nem zárta ki Piler vallomásának jogosságát, sőt a beidézett tanuk meghallgatása alapján a bíróság úgy döntött, igenis komolyan kell venniük a keresetet. A teljes igazság kiderítésére már csak egyetlen eszköz maradt: a DNS vizsgálat. Mivel Salvador Dalinak nincs törvényes leszármazottja akivel a biológiai azonosság igazolható lett volna, az egyetlen eszköz sírjának felnyitása maradt. A hivatalosan elrendelt eljárás értelmében, DNS mintát fognak ma éjjel venni Dali földi maradványaiból. 
Amennyiben a nő igazat állít, akkor nem pusztán egy nagyszerű művész leszármazottjának mondhatja majd magát, hanem módfelett gazdagnak is. A felbecsülhetetlennek tartott Dali vagyon 25 százaléka illeti meg, illetve a katalán törvények értelmében jogosult lesz a halott művész után járó szerzői jogdíjakra is. Pilet ügyvédje szerint többszáz millió euroról lesz szó, ha igazolást nyert védence állítása.

salvadordalifestmeny

( Az emlékezet állandósága – Dali festménye, 1931-ből. )

„Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem” – mondta magáról Dali, a tőle megszokott polgárpukkasztó stílusában. A mostani vizsgálat, ha eredményes is a ma esti eljárás, több hónapot igénybe vehet, viszont ez alapján kétséget kizáróan – azaz a DNS vizsgálatok értelmében 99 százalékban – igazolják, vagy cáfolják majd Piler Abel állításait.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top