Close

Hőségriasztás: valódi veszélyben lehetünk

kanikulanap

 

Hőségriasztást adtak ki csütörtöktől vasárnap élfélig hazánk egész területére. Magyarország éghajlatának köszönhetően kevés gyakorlatunk van abban, hogy valójában mit is kell tennünk ilyen mértékű kánikula esetén. A rosszul megfogadott tanácsok, még ha jó szándékúak is, nagyobb veszélybe sodorhatnak bennünket, mint gondolnánk. Japánban halálos áldozatai is voltak a forróságnak és több mint 6 ezer embert kellett kórházakban ellátni.
Valóban nagyobb odafigyelést igényel szervezetünk ellátása ezekben a napokban – emelte ki orvos szakértőnk. A legfontosabb például a só pótlása. Tanácsa szerint a legjobb lenne sós, illetve sózott teákat fogyasztani. Ugyanis ép a sok folyadékpótlás kiüríti szervezetünk tartalékait. Mivel a nyári napokban azt javasolják, hogy igyunk sok vizet, amikor ezt megtesszük szabályszerűen kimossuk szervezetünkből az ásványi anyagokat is. Ennek következménye, hogy ha csak vizet iszunk, a nap végére bágyadtak és fokozottan kimerültek leszünk. Vagyis az egyik legfontosabb a kánikulai napokban a só pótlása. Sokat segít ha megsózzuk a teánkat, nem szükséges nagy mértékben, épencsak annyira, mint egy vajas kiflit pergetnénk meg. A gyümölcs- és vitamin tartalma miatt javasolt inkább a tea, előnyösebb mint a sima víz. Csipke tea bogyókból főzötten, vagy menta, levelekből készítve, melynek hűsítő hatása közismert. Ha folyadék pótlására palackozott ásványvizet használunk, lehetőség szerint figyeljünk oda, hogy magas ásványianyag tartalmúakat fogyasszunk, Kalciumban, Natriumban, Káliumban és Magnéziumban gazdagokat.
A táplálkozásnál is érdemes nagyobb körültekintéssel eljárunk. Kifejezetten kerüljük a zsíros, nehéz ételeket – szervezetünket csak még jobban megterheljük ezek emésztésével. Részesítsük előnyben inkább a leveseket, zöldségeket, salátákat. Folyadék és ásványi anyag pótlást egyaránt biztosítanak számunkra.
Autósok számára kifejezetten javasolt tartani egy vizes törülközőt a gépkocsiban. Induláskor egy neylon zacskóba csomagolva, legyen nálunk, hogy a nagy forróságban, a nyakunba helyezhessük, illetve áttörölhessünk magunkat, csuklónkat, bokánkat. A velünk utazó gyerekeknél is alkalmazzuk ugyanezt, ugyanis a tűző napon az autóban ülni, egy dugóban ácsorogni, époly megterhelő lehet a kicsik szervezete számára is. Ajánlott az autóban is tartani magunknál sózott teát, ha felmelegszik napközben az autó terében, kellemesebb az íze és alkalamasabb a fogyasztásra felmelegedve is, mint a víz.
Ezen kívül figyeljünk jobban oda egymásra is. A meghatározott időpontokban valóban ne tartozkodjunk a tűző napon, de ne felejtsük el, hogy az óra átállítások miatt a délután 3 óra, délután 2 órát jelent, vagyis inkább délután 4-ig tartózkodjunk a hűvös lakásban, légkondicionált irodákban.
A napszúrás veszélye is jóval nagyobb ilyenkor. Hányinger, ájulás, fejfájás és hidegrázás a tünetei, amivel célszerű azonnal orvoshoz fordulni. A napszúrásból felgyógyulás napokig eltarthat.
Természetesen az idősek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők fokozott veszélynek vannak kitéve. Hideg lábfürdők, napi töbszöri zuhanyozás enyhíthethetik a hőség okozta kellemetlen érzeteket. Ha a környezetünkben mégis bekövetkezne a baj, ájulás esetén a mentők kiérkezéséig is igyekezzünk azonnal hűvös helyiségben fektetni a beteget, lábait pedig felpolcolni. 

kutyameleghosegriado

Kutyameleg – a hőségriasztásban ügyeljünk kis kedveceinkre is

 A hőségriasztást vasárnap estig adta ki az Országos Meteorológiai Intézet. Hazánk egész területére másodfokú riasztást rendeltek el. A másodfokú riasztást akkor lép érvénybe, ha az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig, meghaladja a 25 Celsius-fokot. Az Időjárás előrejelzések szerint pénteken és szombaton várhatóak frissítő záporok, de napközben 33-37 fokos kánikulára kell készülnünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top