Close

Meghalt Lukrécia

schubert

Színdarabokat fordított, tökéletesen értett és írt franciául, németül, angolul, eredetileg az ELTE esztétika szakán végzett, pedadógusnak készült, csak később választotta a színművész szakmát. Életének 87. évében, elhunyt Schubert Éva, Kossuth-díjas, érdemes művész, az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.  

Karaktere és jellegzetes orgánuma összetéveszthetetlen volt. Budapesten született 1931-ben, több mint öt évtizedet töltött a színpadon, ezalatt tíz évig a Vidám Színpad és több mint húsz évig a Vígszínház tagja volt. 1988-tól szabadúszóként dolgozott. 
Humora és drámai ereje főként jellemszerepeiben érvényesült, emlékezetes alakításokat nyújtott a drámától a vígjátékokig. Színpadi szerepein kívül játszott több tucat filmben (Egy pikoló világos, A vőlegény nyolckor érkezik, Butaságom története, Egy kicsit én… egy kicsit te), tévéfilmekben (A fekete város, Abigél, Szomszédok), és szinkronizált is. Felejthetetlen szinkron szerepe volt Lukrécia, a fekete macska, a Frakk macskak réme című mesesorozatban.

Utolsó éveiben tanított, a Zeneakadémián és Gór Nagy Mária Színitanodájában is, valamint rendezett. Művészi munkásságát 1984-ben érdemes művészi címmel, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2008-ban a 39. Magyar Filmszemle életműdíjával, 2013-ban Kossuth-díjjal ismerték el. Ugyanebben az évben Budapest díszpolgára lett. 

 

Forrás: MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top