Close

Kékszalag a Balatonon 2017

kekszalagcimlapma

Napsütésben, remek szélben elrajtolt a Kékszalag balatoni vitorlás verseny Balatonfüreden. Mintegy hatszáz hajó, több mint háromezer résztvevő várta a rajtot csütörtökön reggel. A Kékszalag Európa legrégebbi, leghosszabb távú tókerülő versenye, a Balaton és a vitorlázás kiemelkedő ünnepe, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye.

    A mezőny a Balatonfüred előtti hat kilométer széles rajtvonalról egyszerre indult el, keleti irányba, Balatonkenese és Siófok érintésével a tihanyi szoroson át, Keszthely felé haladnak fordulnak és a balatonfüredi hajóállomás előtt érnek célba a hajók. A táv hossza légvonalban 155 kilométer, ezt 48 óra alatt kell teljesítenie az indulóknak. Az elmúlt évek abszolut győztese, a tizenkétszeres bajnok, Litkey Farkas alig több mint 7 óra alatt teljesítette ezt a távot. 

kekeszalaglitkey

Tavaly, a verseny rajtját megelőző este vihar volt Balatonfüreden, ami komoly károkat okozott több vitorlásban, ezért a vártnál jóval kevesebb hajó tudott nekivágni a távnak. Idén azonban egy csendes este után, jó szélben rajtolhatott a mezőny.
A Kékszalag maga a balatoni vitorlázás. Verseny, testi lelki kihívás, szellemi és fizikai vetèlkedés az elemekkel és egymással. A Balatonon 1934 óta rendezik meg, nevének eredete a règi idők legendáit idézi: a tengert járó vitorlások közül a leggyorsabb hajó árbocára egy kék szalagot kötöttek, ezt viselhette jól láthatóan egèszen addig, amíg legyőzőre nem talált. Ezt a nemes tengeri rangot hozták át a balatoni versenyre, amikor több mint 80 éve, az első Kékszalag Kupát megrendezték. A Kékszalag ma már fogalom, a rangos versenyek között jegyzik Magyarországon. Egy balatoni vitorlázó számára több szempontból is kihívás.  Egy ilyen tavon igen különbözõ idõjárási és szélviszonyok fordulhatnak elõ negyvennyolc óra alatt: vihar, szélcsend, esõ, szúnyogfelhõk és koromfekete éjszaka nehe­zítik a versenyt. A versenyszabályzat alapján, 48 óra alatt kell célba érni és körbehajózni a tavat. Aki ezentúl ér vissza automatikusan kiesik a versenyből. Legtöbben a mezőnyből az éjszakát is a tavon töltik, folyamatosan versenybe maradva. Az éjszakai vitorlázás azonban különleges figyelmet igényel, komoly fizikai és pszichès megterhelés is lehet.
Az idei, Kékszalag Erste World Nagydíj 2017 címet viselő versenyt július 8-án, reggel 9 órakor fújják majd le.

kekszalaglitkeyhajon 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top